petak

Đurđevačka Noć muzeja donosi otvorenje velike izložbe “Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta” iz privatne kolekcije Martina Mahovića

Kroz cijelu će večer posjetitelji moći i besplatno razgledati stalni postav muzeja te izložbu Odbljesci izvorne umjetnosti, na kojoj su djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija.

19:00h
0
Foto: Jurica Karan

Noć muzeja dolazi i u Đurđevac! U Muzeju Grada Đurđevca ovog petka s početkom u 18 sati bit će svečano otvorenje velike izložbe Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta iz privatne kolekcije Martina Mahovića, a na kojoj će biti predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla, publika će se upoznati sa simbolikom pijetla u brojnim kulturama.

S obzirom na to da je ovogodišnja Noć muzeja posvećena, između ostalog, obljetnici 140 godina postojanja Muzeja za umjetnost i obrt, ova izložba podsjetit će i na značaj predmeta umjetničkog obrta za kulturnu povijest. Kao dodatak izložbi bit će izloženi i predmeti s motivom pijetla koje izrađuju pojedinci i udruge čiji se proizvodi prodaju u muzejskoj suvenirnici.

Za glazbeni dio pobrinut će se polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica, a koncert će početi u 19 sati.

U Noći muzeja okupljenima će se predstaviti i novi sadržaj u muzeju –  proširena stvarnost. Proširenom stvarnošću nadograđen je postojeći Interpretacijski centar Picokijade, stalni postav muzeja. Preko 25 tableta posjetitelji mogu oživjeti određene točke u stalnom postavu i utvrdi Stari grad te putem animacija i tekstova saznati više o pojedinim temama, kao što su povijest utvrde, Legenda o Picokima, slike iz Donacije Ivana Lackovića Croate, životinje iz Hrvatske Sahare i Đurđevački pijesci.

Kroz cijelu će večer posjetitelji moći i besplatno razgledati stalni postav muzeja te izložbu Odbljesci izvorne umjetnosti, na kojoj su djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija te Galerije Batinske – stavljajući umjetnike naivnog izričaja poput I.Generalića, M.Kovačića, I.Večenaja, I.Lackovića Croate na jedno mjesto.

Restoran i pivnica Stari grad radit će do ponoći, kao i Muzej Grada Đurđevca, a ulaz na sva muzejska događanja u Noći muzeja je slobodan.

čitam...