Podravski srcopis

Đurđevačka umjetnica predstavila se Lipiku svojim tradicionalnim podravskim vezom

11:00h
0
Podravski srcopis u Lipiku // Foto: kckzz.hr

Oduvijek je vez i tekstilno rukotvorje važan dio tradicije i kreativnosti podravskih žena, koje su svoje osjećaje, nadanja i želje s ljubavlju prikazivale kroz stoljeća različitim tehnikama na platnu, rekla je Verica Rupčić.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Lipik povodom Mjeseca hrvatske knjige otvorena je izložba oslikanih tanjura podravskim vezom pod nazivom Podravski srcopis.

Tanjuri su djelo đurđevačke umjetnice i novinarke Anđele Lenhard Antolin, a osim njih izloženi su i primjerci ručnoga rada lipičke Đurđevčice Božice Toth, izrađeni prema tradicijskim predlošcima.

Izložbi su uz brojne posjetitelje prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Lipika Ivan Molnar te gradonačelnik Vinko Kasana.

Podravski srcopis u Lipiku // Foto: kckzz.hr
Podravski srcopis u Lipiku // Foto: kckzz.hr

Koprivničko-križevačku županiju predstavljala je predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

– Oduvijek je vez i tekstilno rukotvorje važan dio tradicije i kreativnosti podravskih žena, koje su svoje osjećaje, nadanja i želje s ljubavlju prikazivale kroz stoljeća različitim tehnikama na platnu. Đurđevačka umjetnica je te motive prenijela na tanjure sa željom da ih otme zaboravu i prikaže na izložbama diljem Hrvatske, kojih je do sada imala desetak. Neumorno prikuplja građu, ostvaruje svoje ideje i priprema nove izložbe, što je izuzetno važno za očuvanje naše tradicije na ovakav jedinstveni način – predstavila je umjetnicu Verica Rupčić.

Izložbi su prisustvovale i članice Udruge žena Grada Đurđevca, a posebni glazbeni ugođaj su stvorili Ana i Miroslav Betlehem – duo Bemian izvedbama svojih pjesama o Podravini.

čitam...
Loading...