Međureligijski i međunacionalni susreti

Đurđevački gimnazijalci su preko Erasmus+ projekta proširili vidike i stekli nova prijateljstva

Bila su to dva međureligijska i međunacionalna susreta, no prije svega bili su to susreti prijateljstva.

12:32h
0
Foto: djurdjevac.hr

U okviru modula Fokusirajmo se na religiju Erasmus+ projekta IMAGINE, članovi projektnog tima, gimnazijske dramske skupine i vršnjačke skupine POINT posjetili su Srpsku pravoslavnu gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković te Islamsku gimnaziju Dr. Ahmed Smajlović.

Bila su to dva međureligijska i međunacionalna susreta, no prije svega bili su to susreti prijateljstva. U obje gimnazije đurđevačka dramska skupina izvela je predstavu Djevojčica sa šibicama koja se dotiče uloge tinejdžera tijekom današnje humanitarne izbjegličke krize, a projektni tim i skupina POINT su proveli pedagoške radionice Ja i ti, tko smo mi te Upoznajmo se na drugačiji način koje su omogućile učenicima gostima i učenicima domaćinima da se bolje upoznaju, porazgovaraju i zajedno se nasmiju i zabave.

U Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji učenici su pogledali film o školi, saznali kako se provodi nastava i koje su posebnosti ove škole. Nakon predstave i radionica, i učenici i nastavnici su se neformalno družili i podijelili svoje zadovoljstvo zbog susreta, ali i projekta koji se bavi promicanjem tolerancije i jednakosti.

U islamskoj gimnaziji pak, nakon provedenih aktivnosti i druženja, svi gosti su posjetili džamiju te imali priliku prisustvovati islamskoj obrednoj molitvi namaz te dobiti odgovore na brojna pitanja o islamu.

Zahvaljujući srdačnoj dobrodošlici obje domaćinske škole, učenici su bili oduševljeni susretom koji osim što je bio poučan, dao im je priliku da prošire vidike i stvore nova prijateljstva.

čitam...