3D vizualizacija

Đurđevački muzej izdao publikaciju kako bi posjetitelji upoznali utvrdu Stari grad

Publikacija je vrijedan doprinos povijesnom, kulturološkom i turističkom sagledavanju značenja utvrde Stari grad, kao i promocija samog Đurđevca.

14:18h
0
Foto: djurdjevac.hr

Muzej Grada Đurđevca izdao je edukativnu publikaciju na temelju projekta Upoznajmo utvrdu Stari grad koji sufinancira Ministarstvo kulture i medija i Grad Đurđevac.


Prema riječima ravnateljice muzeja, ujedno i autorice teksta, Edite Janković Hapavel, muzejske djelatnice radile su na osmišljavanju publikacije kako bi čitateljima bila zanimljiva, edukativna, ali istovremeno i sažeta. Isprepliću se tekstualni sadržaji upotpunjeni fotografijama. Izdvojene su cjeline koje prezentiraju povijest utvrde i njezino značenje s izdvojenim arhitektonskim detaljima. Publikaciju prati i arhitektonski pojmovnik koji daje istovremeno i opis, odnosno značenje pojedinog detalja na utvrdi. Izradila ga je kustosica Tea Krnjak Buković.

Po prvi puta napravljena je 3D vizualizacija utvrde. Autor je dizajner publikacije Zoran Tokić, konzervator i restaurator, slikar. Pojedini podaci po prvi puta su, tako, publicirani u ovakvom tipu publikacije, primjerice oni koji se odnose na vrijeme osmanskih osvajanja, broja vojnika, naoružanje, stanje utvrde… čiji su izvor najvećim dijelom Konzervatorske studije iz 1985. godine.

U dio projekta bila je uključena i Osnovna škola Đurđevac.

– Publikacija je vrijedan doprinos povijesnom, kulturološkom i turističkom sagledavanju značenja utvrde Stari grad, kao i promocija samog Đurđevca. Istovremeno svjedoči o brizi i zalaganju lokalne zajednice, prvenstveno grada, kako se njezin život može nastaviti dalje uz adekvatne sadržaje i inovativnosti u njezinoj prezentaciji – zaključila je Edita Janković Hapavel.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

čitam...