DRŽAVNI PRAZNICI

Đurđevčani će u svojem gradu svečano obilježiti Oluju i druge državne praznike, Šemovčan: Nadamo se što većem broju ljudi

Za sada je potvrđen dolazak iz Ministarstva hrvatskih branitelja, dok će ostali gosti biti poznati uskoro.

19:00h
0
Foto: Arhiva

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja bit će po prvi put svečano obilježeni u Đurđevcu, i to 5. kolovoza.


Sve će krenuti u 9.30 sati postrojavanjem hrvatskih branitelja i gostiju, nakon čega će u 10 sati uslijediti sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jurja za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. U 11 sati održat će se polaganje vijenaca kod centralnog križa na gradskom groblju, a točno u podne započeti sportski susreti u beli, šahu i pikadu u Domu Mladena Markača. Razmišljalo se, pritom, o mogućim nepovoljnim vremenskim uvjetima. Fokus je postavljen na sudjelovanje braniteljskih udruga, s time da će biti fleksibilni i prema ostalima.

– Pozivamo sve građane, ne samo branitelje Đurđevca i šire okolice, da dođu na obilježavanje – kazao nam je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Dražen Šemovčan.

Odluka je da se ove godine akcija Oluja svečano obilježi diljem Hrvatske, a ne samo u Kninu. Tako je i Đurđevac prijavom projekta i odobravanjem sredstava stigao na popis.

– Od trenutka kada je projekt naziva Oluja u Đurđevcu odobren, nismo imali previše vremena za organizaciju. Stupio sam u kontakt s gradonačelnikom Hrvojem Jančijem te Turističkom zajednicom Grada Đurđevca koji su uskočili bez ikakvih problema. Nisam očekivao takvu susretljivost, pružili su maksimalnu pomoć. Zahvalan sam im, da toga nije bilo možda bismo čak odustali jer je rok bio prekratak – kazao je Šemovčan, dodavši kako će uključena biti i, primjerice, Lovačka udruga Jelen oko pripreme gulaša te Udruga žena Peski.

Nakon zajedničkog ručka u 15 sati te proglašenja sportskih rezultata u 16 sati, na red će doći druženje i vrtna zabava uz glazbeni sastav Plan B.

– Želimo napraviti platformu za iduću godinu, stvoriti suradnju civilnih i braniteljskih udruga. Cilj je uključiti šire društvo, ljude van braniteljske populacije. Od ranije imamo vrlo dobru suradnju s mladima, imamo kome ostaviti u nasljeđe – pojasnio je.

Šemovčan kaže kako je radom na ovogodišnjem obilježavanju zapravo postavljen temelj za buduću organizaciju.

Nadamo se što većem broju ljudi, dobrom vremenu te da sve prođe u redu – kaže Šemovčan, dodajući kako će se dijeliti i majice.

Za sada je potvrđen dolazak iz Ministarstva hrvatskih branitelja, dok će ostali gosti biti poznati uskoro.

čitam...