Dvije godine zatvora // Totalno pijan nakon filmske potjere pokušao pregaziti policajca na motoru

17:21h
0
Ilustracija

Damir Oršoš (35) iz Kuzminca osuđen je na Općinskom sudu u Koprivnici na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog kaznenog djela protiv javnog reda – prisila prema službenoj osobi. Riječ je o višestrukom prijestupniku koji u svom dosjeu ima više od 20 osuda za kaznena djela od teških krađa, izazivanja prometne nesreće, nasilničkog ponašanja, napada na službenu osobu i nanošenja teških tjelesnih ozljeda.


U ovom slučaju proglašen je krivim zbog toga što je neregistriranim automobilom nakon potjere po podravskim cestama pokušao pregaziti policijskog službenika na motociklu.

U sudskoj presudi ističe se kako je Oršoš kriv što je dana 12. lipnja 2013. oko 16,50 sati na otvorenom djelu ceste između mjesta Zablatje i Kuzminec, a nakon što ga je policijski službenik Igor Kirilenko uočio da u prometu upravlja neispravnim osobnim automobilom marke BMW te radi utvrđivanja njegova identiteta i sankcioniranja prekršaja iz područja zakona o sigurnosti prometa na cestama, prateći ga kao vozač službenog motocikla uputio mu naredbe da zaustavi svoje vozilo, ne obazirući se na dane upute policijskog službenika nastavio sa svojom vožnjom.

Policijska blokada u Novom Selu Podravskom

Pri tom je svojim načinom vožnje onemogućio policijskog službenika u preticanju, da bi u jednom trenutku naglo zaustavio svoje vozilo i vožnjom unatrag usmjerio kretanje svog vozila prema policijskom službeniku, što je imalo za posljedicu, da je policijski službenik bio prisiljen zaustaviti svoje kretanje i motocikl položiti na kolnik te odskočiti u lijevo kako bi izbjegao nalet, što je imalo za posljedicu da je motor udario o tijelo policijskog službenika, da bi potom ponovno pokrenuo svoje vozilo vožnjom unaprijed prema mjestu Kuzminec.

Kako ga je policijski službenik Igor Kirilenko ubrzo ponovno sustigao, Oršoš je ne obraćajući pažnju na njegove naredbe i upozorenja da zaustavi vozilo, bez zaustavljanja nastavio kretanje kroz Kuzminec, Vojvodinec i druga mjesta na području Policijske postaje Ludbreg, sve do mjesta Novo Selo Podravsko gdje su mu policijski službenici službenim vozilom blokirali put.

Kad ih je uočio, ponovno je vožnjom unatrag krenuo prema policijskom službeniku Igoru Kirilenku, naokako je on uočivši njegovo kretanje svojim motociklom skrenuo na obližnji poljski put, spletom sretnih okolnosti nije došlo do ozljeđivanja policijskog službenika.

Oršošu je presuđeno da je silom spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje koja je u okviru njezinih ovlasti i pri tome doveo u opasnost tijelo službene osobe, čime je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – prisila prema službenoj osobi.

Bio je totalno pijan, s kumom popio 10 litara raznog pića

Okrivljenik je naveo da nije točno da je želio pregaziti policajca. Vozio se s tim autom sa svojim kumom Zoranom Oršošom. Naveo je „da je bio totalno pijan, na autu je bilo raspucano prednje vjetrobransko staklo i vjerojatno je policajac koji je bio na raskrižju to i vidio i nakon toga kada je prešao pokraj njega krenuo za njim”.

Rekao je da ga poznaje od ranije. Naveo je da se vozio kolnikom lijevo – desno i gledao gdje je policajac. I u jednom trenutku je vidio da ga želi preteći ali se zaletio s motorom u zadnji dio vozila s lijeve strane, pao je s motora, natrag se digao a tada nije zaustavio svoje vozilo i dalje se vozio, i policajac je išao za njim. Vidio je u jednom trenutku da policajac drži pištolj. Nastavio je s vožnjom, između ostalog došao je do poljskog puta i tu je imao namjeru zaustaviti vozilo i bježati, jer se bojao Kirilenka, jer ga zna od ranije i znao ga tući, međutim nije se zaustavio i vozio se dalje, te je došao do asfaltiranog kolnika i tada ga zaustavila marica, odnosno nije bilo tako, nego je vidio maricu pa se vozio po kukuruzi i došao do smetlišta i tamo se sakrio.

I nakon toga su kod njega doma došli dva policajca i pitali ga kako je to bilo i išao je na policiju. Sa njim u vozilu je bio Zoran Oršoš. Zoran je vikao da idu brže da negdje pobjegnu, da ne bi dobili batine.

Kazao je kako su njih dvojica tog dana pili “vino, pivo, i ne zna šta sve, i tog dana su njih troje popili oko 10 litara raznog pića”.

KOMPLETNA PRESUDA

 

čitam...