MARKO KUTLEŠA

Dvije osobe iz koprivničkog doma trebaju respirator, pročelnik Zavoda objasnio njegovu ulogu

Napomenuo je kako bolest ne podrazumijeva brzo pogoršanje stanja. Ipak, osjetite li jači kašalj te otežano disanje, javite se liječniku.

08:57h
0
Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek // Foto: Mario Kos
Foto: Mario Kos

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije jučer je objavio kako su dvije pacijentice iz Doma za starije i nemoćne u Koprivnici, koje su bile hospitalizirane u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, na respiratorima prebačene u Kliničku bolnicu Dubrava.

Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević, u intervjuu za Novi list objasnio je ulogu respiratora o kojoj se mnogo govori.

– Respirator je potreban kad pluća ne mogu više dostaviti dovoljno kisika u krv jer su ispunjena tekućinom i upalom. Onda respirator to uspijeva. Kisik koji mi dišemo je možda 21 posto, a na respirator se može staviti 100 posto. Dakle, dišete sami kisik. Može se i povećati tlakove tako da se pluća otvore, što čovjek ne može postići sam svojim disanjem koje radi na principu negativnog tlaka – kazao je Kutleša, dodavši kako oko pet posto ukupno oboljelih treba respirator te na njemu ostaju najmanje 14 dana.

Napomenuo je kako bolest ne podrazumijeva brzo pogoršanje stanja. Ipak, osjetite li jači kašalj te otežano disanje, javite se liječniku.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.