Potencijal koji treba iskoristiti

Dvije sociologinje i knjižničarke iz županije postale doktorice znanosti

10:30h
0
Dijana Sabolović Krajina // Foto: Arhiva

Dijana Sabolović-Krajina, svima nam je poznata kao ravnateljica koprivničke knjižnice u kojoj radi već 31 godinu, a sad je obranila doktorski rad s temom Narodna knjižnica kao središte lokalne zajednice u suvremenom društvu.

Na nedavnoj svečanosti promocije 264 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, laureatkinje su bile i dvije diplomirane knjižničarke, ujedno i sociologinje iz Koprivničko-križevačke županije – Sandra Kantar i Dijana Sabolović-Krajina.

Dijana Sabolović-Krajina, svima nam je poznata kao ravnateljica koprivničke knjižnice u kojoj radi već 31 godinu. Diplomirala je filozofiju, sociologiju i knjižničarstvo, magistrirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a sad je obranila doktorski rad s temom Narodna knjižnica kao središte lokalne zajednice u suvremenom društvu.

Istraživanjem transformacija koprivničke knjižnice i prilagođavanja promjenama u suvremenom, informacijskom društvu, autorica je obogatila rijetka sociološka istraživanja knjižničarskih tema.

Znanstveni doprinos ove disertacije je u boljem razumijevanju utjecaja složenih društvenih procesa na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće na djelovanje narodnih knjižnica, te njihovih uloga na život lokalnih zajednica.

Sandra Kantar diplomirala je sociologiju i knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a danas je viša predavačica na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranila je doktorski rad Razvoj održivog ruralnog turizma: potencijali Koprivničko-križevačke županije. Znanstveni je doprinos njenog doktorskog rada u kritičkom propitivanju praksi održivosti u ruralnom turizmu, u utvrđivanju problemskih točaka te u uvođenju u sustav inovacijskih postupaka kako bi se ovakav oblik turizma uspio bolje razvijati u Hrvatskoj.

Oba doktorska rada temelje se na istraživanjima lokalnih tema te su kao takva vrelo podataka i novih saznanja koja mogu poslužiti u strateškom planiranju razvoja Koprivničko-križevačke županije.