Dvojica Danaca u Koprivnici – nakon tisuća prijeđenih kilometara, u Ljubljani im ukrali bicikle

18:21h
0
danci

Studenti iz Danske, Mads i Jakob, u veljači su biciklima krenuli iz svoje rodne zemlje na put Europom i Afrikom. Nakon tri mjeseca puta, tijekom kojeg su došli čak do Maroka, na povratku su im u Ljubljani ukradeni bicikli. Zadnja dva dana proveli su u Koprivnici odakle su danas krenuli u Budimpeštu.

Dečke smo zatekli u gostima kod obitelji Vuk. U Koprivnicu su stigli nakon što su im u glavnom gradu Slovenije ukradena prijevozna sredstva.

120524-danci3Na put su odlučili krenuti biciklima zbog ograničenog budžeta, ali i prilike da bolje razgledaju mjesta uz put. ‘Gledali smo u Google maps i razmišljali kako bi bilo dobro otići u Francusku pa možda u Španjolsku odakle bi mogli trajektom do Maroka.’, priča Jakob.

Što su naumili, to su i ostvarili; 19. siječnja krenuli su na put. Preko Njemačke, Nizozemske i Belgije došli su u Francusku. Odande su krenuli u Španjolsku te Maroko. Iz Maroka su se vratili u Španjolsku, odakle su brodom došli do Italije.

Kobno pivo

Nakon Rima krenuli su u Sloveniju. Ljubljana je bila kobna za njihove daljnje planove; ukradeni su im 1200€ vrijedni bicikli. Desilo se to nakon što su ih ostavili zaključane i – otišli na pivo.

S obzirom da su budžet već gotovo iscrpili, nisu mogli priuštiti nove. Zato su na Facebooku među prijateljima i obitelji pokrenuli malu akciju skupljanja novca kako bi u Budimpešti mogli kupiti bicikle da nastave put.

120524-danciDojmili ih se naivci

Iz Ljubljane su vlakom došli do Zagreba pa do Koprivnice gdje su odsjeli kod obitelji Vuk. ‘Koprivnica nam se jako sviđa. Ne zato jer smo vidjeli nešto izuzetno, ali odsjesti ovdje je bilo sjajno. Toliko gostoljubivosti…’, kaže Jakob. Posjetili su i hlebinsku Galeriju, za koju, kao ljubitelji umjetnosti, kažu da je zaista dobra.

Što se cijelog puta tiče, najviše su ih se dojmile slovenske Alpe, grad Tetouan u Maroku i nizozemski Rotterdam.

Na povratku planiraju preko Mađarske i Ukrajine doći u Rusiju, gdje će posjetiti Moskvu i St. Petersburg. Iz Rusije će se zatim, preko Finske, uputiti natrag u Kopenhagen gdje će ih najmiliji sredinom kolovoza dočekati na povratku iz sedmomjesečne avanture.