GRAĐANSKA KULTURA

Dvorac Batthyany ugošćuje izložbu povodom Dana grada Ludbrega

Izložba se može razgledati do 22. ožujka, svakodnevno od 11 do 12 sati.

13:52h
0
Foto: Grad Ludbreg

U sklopu Dana grada u dvorcu Batthyany otvorena je izložba Građanska kultura.

Izložbu je priredio Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak u suradnji s Državnim arhivom Varaždin, a otvorio ju je Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća grada Ludbrega.

– Ideja za stvaranje ove izložbe potekla je prošle godine baš za Dan grada kada sam se u svom govoru osvrnuo upravo na građansku kulturu. Drago mi je što je ovaj tim ljudi uspješno realizirao ideju i podsjetio nas na brojne zanimljivosti kako fotograijama i tekstovima tako i predmetima korištenima u razdoblju od sredine 19. stoljeća pa do sredine 20. stoljeća – rekao je Šimić.

Izložba je podijeljena u dva dijela, jedan je arhivsko-muzejski, a u drugom su predstavljeni predmeti građanske kulture. Ova izložba svojevrstan je presjek građanske kulture Ludbrega od sredine 19. pa do sredine 20. stoljeća, odnosno u rasponu od 100 godina. Iako se začeci građanskog društva mogu pratiti već i ranije, Ludbreg se, naime, već u 16. stoljeću spominje kao trgovište, u punom se smislu razvilo u drugoj polovici 19. stoljeća.

– Ludbreg je grad tisućljetne povijesti, o čemu svjedoče arheološki nalazi materijalne kulture kao i pisani izvori. Tako će već u prvim stoljećima nove ere na području današnjeg Ludbrega niknuti antičko urbano naselje, dok će se u ranom novom vijeku, točnije u 16. stoljeću ovdje razviti trgovište. U trgovištu će biti smještena i vojna posada što povećava potražnju za obrtničkim proizvodima, kao i dobavljanjem živežnih namirnica, a time i porast udjela stanovništva koje ne živi samo od poljoprivrede. Upravo u ovom segmentu stanovništva naziremo začetke građanskog društva, koje će konačnu afirmaciju postići ukidanjem feudalnih odnosa i izgradnjom moderne građanske države u drugoj polovici 19. stoljeća – rekao je Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva Varaždin.

Izložbeni predmeti vezani su uz prostor u kojem se prije provodio veći dio dana, kuhinju, blagovaonicu, gdje se hrana pripravljala i blagovala, a dijelom i čuvala.

– Ovdje je izložen odabir predmeta koji je ulazio u upotrebu sredinom 20. stoljeća pa do početka šezdesetih, a odabir je sužen na razna kuhinjska pomagala i posude. Namjera nam je, ujedno, potaknuti posjetitelje, građane Ludbrega i okolice da se priključe akciji prikupljanja predmeta za proširenje Zavičajne zbirke koja sada broji već 600-tinjak muzejskih predmeta stručno obrađenih, a u tijeku je postupak procjene zbirke za upis u Registar zaštićenih pokretnih spomenika kulture pri Ministarstvu kulture RH. – rekla je Venija Bobnjarić-Vučković, prof. pov. umjet. i etnologije.

Izložba se može razgledati do 22. ožujka, svakodnevno od 11 do 12 sati.

čitam...
Loading...