Edukativna policijska predavanja u osnovnoj školi Đure Estera u Koprivnici

19:11h
0
predavanje m
Proteklog tjedna u Osnovnoj školi ‘Đuro Ester’ u Koprivnici djelatnici kontakt policije PP Koprivnica i Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije kao partnerom u prevencijskim programima, održali su edukativno predavanje učenicima i roditeljima sedmih razreda. Svakog radnog dana održano je predavanje u jednom razredu te je predavanjima nazočilo oko 200  djece i roditelja, razrednice, socijalni pedagog i ravnatelj škole.

Nadležni kontakt policajac Damir Šimunić predstavio je način policijskog djelovanja „Policija u zajednici”, dok je policijski službenik za prevenciju PP Koprivnica Robert Šarec govorio o problemu alkohola, droga i drugim oblicima asocijalnog ponašanja djece i maloljetnika. Upoznao je nazočne sa odredbama Obiteljskog zakona koje se odnose na kretanje osoba mlađih od 16 godina na javnom mjestu, o poremećajima u ponašanju djece i maloljetnika te o primjerima neprihvatljivih ponašanja od strane djece i maloljetnika. U izlaganju su obuhvaćene zakonske odredbe i kakva je odgovornost djece i roditelja te kome se obratiti za pomoć.

Predstavnica Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije, Renata Glavica, dipl. psiholog, govorila je o nasilju i vršnjačkom nasilju (bullyingu), poremećajima u ponašanju djece i maloljetnika, kako reagirati na nasilje i kako pružiti pomoć žrtvama nasilja i samom nasilniku. Roditeljima je govorila o obvezama i dužnostima roditelja i djece, odnosno kako se nositi sa problemima i kome se sve mogu obratiti za pomoć kako bi odgojili nenasilno dijete.

Nadalje je istaknula obvezi škole ukoliko dođe do nasilja ili primijete devijaciju u ponašanju djeteta, obvezi Centra za socijalnu skrb i obvezi policije. Ujedno je nastavnicima i ravnatelju škole predstavljena kampanja protiv tjelesnog kažnjavanja djece, priopćila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.