Ekipa koprivničkog bibliobusa u 35 godina Podravcima posudila više od milijun knjiga

19:41h
0
Ivo Trepotec i Mladen Tudić odlaze u mirovinu // Foto: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović"

Nakon 35 godina plovidbe nemirnim “bibliobusnim morem”, oba člana posade bibliobusa Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica – knjižničar Mladen Tudić i vozač Ivo Trepotec – opraštaju se ovih dana od svojih vjernih korisnika na bibliobusnim stajalištima širom Koprivničko-križevačke županije jer od l. listopada 2014. odlaze u zasluženu mirovinu.


Tijekom 35 godina rada u bibliobusu, ovaj legendarni koprivnički bibliobusni dvojac proputovao je oko 320.000 kilometara uzduž i poprijeko Podravine, što je jednako kao da su osam puta obišli Ekvator! Za to vrijeme učlanili su u bibliobus više od 70.000 korisnika te im posudili gotovo milijun knjiga. Iako ove impresivne brojke govore same za sebe i mogu dobro ilustrirati koliki posao ostaje obavljen iza ove male dvočlane ekipe, od samih brojki još je važniji nemjerljivi doprinos kojeg su knjižničar Mladen i vozač Ivo kroz svoj rad u bibliobusu dali u poticanju čitanja i obogaćivanju kulturnog života u mnogim malim mjestima širom Podravine kojima je bibliobus jedina dostupna knjižnica.

Donoseći radost čitanja svim onim korisnicima koji u svojim sredinama nemaju mogućnost korištenja stacionirane knjižnice, bibliobus je postao važan i nezaobilazan dio života svih mjesta koje posjećuje, a zaposlenici bibliobusa, Ivo Trepotec i Mladen Tudić, postali su tijekom vremena pravi zaštitni znak koprivničke pokretne knjižnice. U svom poslu stekli su nebrojena poznanstva, pa i prijateljstva među korisnicima jer u bibliobus se oduvijek dolazi ne samo posuditi novu knjigu, već i porazgovarati, razmijeniti novosti ili samo ugodno družiti.

Iako će odlazak u mirovinu ove dvojice vetarana hrvatskoga pokretnoga knjižničarstva zasigurno ostaviti traga u djelovanju koprivničkog bibliobusa, njihova misija nastavlja se i dalje: s novim “vjetrom u jedra” i s novom, pomlađenom bibliobusnom posadom, vozačem Sinišom Lukačem i diplomiranom knjižničarkom Anom Škvarić, bibliobus kreće dalje, na tragu svega onoga dobrog i vrijednog što su tijekom 35 godina u koprivničku Bibliobusnu službu ugradili te ostavljaju u nasljeđe novim generacijama knjižničara njihovi kolege Mladen i Ivo, a na čemu će im uvijek biti zahvalni i korisnici koprivničkog bibliobusa, kao i suradnici u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica.

čitam...