Ekipe podmlatka i mladeži iz Koprivničko-križevačke županije otputovale na državno natjecanje mladih

08:53h
0
Podmladak i mladež županijskog Crvenog križa uoči puta u Split // Foto: Crveni križ Koprivnica

Ekipe podmlatka iz OŠ Ivan Lacković Croata i mladeži iz Srednje škole Koprivnica danas su otputovale u Split gdje se 9. svibnja 2015. godine održava 19. Državno natjecanje mladih HCK kao središnji događaj Tjedna Crvenog križa koji započinje 8. svibnja na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Na natjecanju sudjeluje 120 mladih iz cijele Hrvatske – 60 osnovnoškolaca i 60 srednjoškolaca – u kategorijama teorijskog znanja o Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te u teorijskoj i praktičnoj kategoriji o poznavanju i pružanju prve pomoći, a među njima su i dvije ekipe iz Koprivničko-križevačke županije i to OŠ Ivan Lacković Croata iz Kalinovca u sastavu Ena Rončević, Tea Dautanec, Paulina Bregovec, Bruno Miklić, Laura Lacković i Nikolina Aurer s mentoricom Martinom Lovrak Ivanov i Srednja škola Koprivnica u sastavu Sabina Šeb, Josipa Logožar, Žaklina Rakoš, Martin Zubanović i Annabell Telic s mentorom Tomislavom Lončarom.

Otvorenje natjecanja počinje prigodnim programom u 10 sati u parku Sustipan, a očekuje se dolazak visokih predstavnika lokalne i državne vlasti. Otvorenju će prethoditi veliki svečani mimohod koji kreće u 9 sati s Prokurativa pa do parka Sustipan, a u njemu će sudjelovati svi natjecatelji, njihovi mentori, djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa. Samo natjecanje započinje u 10 i 30 u parku Sustipan, a pobjednici natjecanja bit će proglašeni oko 20 sati.

Tijekom cijeloga dana na splitskoj rivi održavat će se HCK smotra u sklopu koje će biti prikazane aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Bit će postavljeno sedam punktova u povodu sedam načela Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca s obzirom na to da se ove godine obilježava 50. obljetnica sedam temeljnih načela prema kojima Crveni križ djeluje. Građani će tako, među ostalim, imati prilike upoznati osnove prve pomoći, moći će izmjeriti tlak i šećer u krvi, ali i doznati nešto više o temi trgovanja ljudima.

Uz to, na splitskoj rivi bit će održane i dvije vrlo atraktivne pokazne vježbe spašavanja života na vodi koje će izvesti interventni tim Hrvatskog Crvenog križa. Prva pokazna vježba bit će održana u 11 sati, a druga u 14 sati. Tjedan Crvenoga križa bit će obilježen i snimanjem milenijske fotografije na splitskoj rivi u 14 i 30.

Našim ekipama želimo mnogo uspjeha i da se vrate s dobrim rezultatima!

Loading...