EKSKLUZIVNO: Donosimo atmosferu i reakcije iz izbornih stožera

19:17h
0
Mršić, nositelj liste za II.izbornu jedinicu, telefonski provjerava rezultate / Foto: Ivan Brkić

Agencija IPSOS PULS je tijekom dana na uzorku od 25 tisuća birača u deset izbornih jedinca, odnosno 403 biračka mjesta prikupljala podatke za izlaznu anketu. Nije riječ o rezultatima izbora, ali anketa bi mogla jasno pokazati odnose snaga u novom sazivu Sabora. Kukuriku koalicija bi prema tim anketama osvojila 82 mandata, HDZ sa koalicijskim partnerima 40 mandata, a  Hrvatski Laburisti i HDSSB po šest mandata. Slijedi lista dr. Ivana Grubišića i HSS sa po dva mandata te HSP dr. Ante Starčević i HČSP te Ladonja sa po jednim mandatom.

Oko 20h

U koprivničkom izbornom stožeru Kukuriku koalicije okupilo se tristotinjak simpatizera sa Zvonimirom Mršićem, nositeljem II. izborne jedinice. Atmosfera se polagano zakuhtava, a pravo slavlje planira se oko ponoći kada će se objaviti službeni DIP-ovi rezultati.

U stožeru HDZ-a dosta je mirno. Dvadesetak članova i pristalica mirno je popratilo rezultate izlaznih anketa. No, čekaju se prvi službeni rezultati iz DIP-a.

U prostorijama HSS-a i HSLS-a okupilo se nešto manje članova stranke, a izjave i točne rezultate izbora možete pratiti uskoro na koprivnica.net .

Oko 21h

Stigli su prvi DIP-ovi rezultati, temeljeni na malom uzorku birača (6%). Prema privremenim rezultatima, Kukuriku koalicija osvaja 76 mandata, HDZ sa koalicijskim partnerima 49. Od ostalih, Laburisti i HDSSB osvojili bi 6 mandata, Ivan Grubišić i HSS po 3 te 3 stranke po 1 mandat.

U izbornom stožeru Kukuriku koalicije Zvonimir Mršić obratio se okupljenima: “Ovo je tek početak velike promjene, pobjeda na izborima nije se ostvarila tijekom kampanje već svakim danom treba misliti i raditi za dobrobit građana. Već sutra krećemo sa velikim poslom jer odgovornost i povjerenje treba opravdati. Koprivnički model upravljanja nastojat ćemo prenijeli na cijelu županiju jer jedino tako možemo kvalitetno raditi. Svi članovi koalicije odradili su veliki posao, a posebno bih istaknuo i zahvalio Tomislavu Babiću i Biserki Sitar koji su ogromni teret prenijeli preko svojih leđa.” Zahvalio se svim glasačima koji su izašli na izbore, a pogotovo onima koji su glasali za Kukuriku koaliciju.

U izbornom stožeru HDZ-a atmosfera je nešto življa nego prije sat vremena. Nitko ne izgleda previše iznenađen rezultatima, no razočaranje je vidljivo. Vode se i diskusije oko toga tko je kriv i kako je moguće da će Kukuriku koalicija ostvariti ovako visoku izbornu pobjedu. Prve rezultate je komentirao Stjepan Milinković, kandidat HDZ-a u II. izbornoj jedinici:”Mislim da treba pričekati konačne rezultate. Puno puta se desilo da izlazne ankete i nepotpuni rezultati pokažu jedno, a konačni rezultati drugo.”

Što se rezultata u Koprivnici tiče, do sada je obrađeno oko 85% rezultata. Prema tim podacima, Kukuriku koalicija dobila je 61,1%, HDZ 13,1%, HSS 3,39%, HSLS 3,19%, Hrvatski Laburisti 6,37%, Blok umirovljenici zajedno BUZ 3,22%.

Iz DIP-a rezultati dolaze svakih 15 minuta, a iza ponoći očekujemo konačne rezultate parlamentarnih izbora.

05.12. – 12h Završni rezultati u Koprivnici

broj birača: 26.842
pristupilo glasovanju: 18.566 (69,17%)
glasovalo birača: 18.552
važećih listića:  18.326 (98,78%)
nevažećih listića: 226 (1,22%)

1. SDP, HNS, IDS, HSU: 61,18%
2. HDZ: 12,98%
3. HRVATSKI LABURISTI-STRANKA RADA: 6,54%
4. HSS: 3,42%
5. BUZ, PGS, HRS: 3,32%
6. HSLS: 3,28%

Detaljni pregled rezultata za Koprivnicu.

Detaljni pregled rezultata za II. izbornu jedinicu.

 

Čelnici koprivničkog SDP-a / Foto: Ivan BrkićDamir Felak mirno prati televizijske komentare izbora / Foto: Zoran Stupar
I župan Koren čestitao na pobjedi / Foto: Ivan BrkićMilinković i Felak komentiraju rezultate / Foto: Zoran StuparVeselo u izbornom stožeru Kukuriku koalicije // foto: Ivan Brkić

{vsig}vijesti/12-2011/izbori2{/vsig}