Hit metoda u Hrvatskoj

EKSKLUZIVNO U koprivničko rodilište stiže “rajski plin”, rađanje će biti opušteno i praktički bezbolno

Čakovečka bolnica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koje nude "rajski plin" rodiljama, a kako doznajemo, tom bi se društvu uskoro trebala pridružiti i Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

14:35h
0
Obilazak beba
Foto: Ivan Brkić

Čakovečka županijska bolnica nedavno je bila glavna vijest u mnogim medijima zahvaljujući “rajskom plinu”, sredstvu za opuštanje uz koji je rađanje, kako kažu one koje su ga iskusile, mnogo ugodnije i bezbolnije iskustvo.

– Rajski plin mi je jako puno pomogao pri porođaju. On je zakon! Nisam bila svjesna da će porođaj krenuti jer nisam osjećala baš nikakve trudove – kazala je Ivana za emedjimurje.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– Nisam nimalo osjećala trudove i nisam znala što se događa. Korištenje plina skrenulo mi je misli na nešto sasvim deseto. Rajski plin mi je jako puno pomogao pri porođaju. On je zakon! Nakon sat i pol primalje su mi rekle da sam sasvim otvorena i da ću se poroditi. Nisam bila svjesna da će porođaj krenuti jer nisam osjećala baš nikakve trudove, za razliku od prvog porođaja, kad sam osjetila svaki – kaže Ivana, jedna od dvadesetak rodilja koje su u nepunih mjesec dana za lakši porođaj koristile rajski plin u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

Tamošnja bolnica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koje nude “rajski plin” rodiljama, a kako doznajemo, tom bi se društvu uskoro trebala pridružiti i Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

– Opća bolnica u Koprivnici u 2020. godini planira nabavku uređaja za terapiju dušičnim oksidulom („rajskim plinom“) tijekom poroda. Uvođenje te metode u porode jest kvalitativno unaprjeđenje zdravstvene usluge i kao takvo predloženo od ginekološke struke u našoj Bolnici i prepoznato od uprave – rekao nam je ravnatelj dr. Mato Devčić.

Podsjetimo, plin se sastoji se od 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika te je potpuno bezopasan za majku i dijete. Koristi se uz odobrenje liječnika, a njegovim korištenjem smanjuje se uporaba analgetika te se trajanje porođaja može skratiti i za 2 sata.

čitam...
Loading...