Vlasnica salona Shampoo

Emina Novak već čisti, glanca i priprema svoj frizerski salon: Promjene idu, svi se moramo prilagoditi novom načinu rada

Naša sugovornica smatra kako bi se država trebala odreći svojih potraživanja, kada već traži od njih da ograniče broj radnih mjesta i mušterija u salonu.

16:00h
0
naslovna

Frizerski saloni otvaraju svoja vrata u ponedjeljak 4. svibnja, a već sada je očito kako većina ljudi jedva čeka taj trenutak. No, iako su vlasnici mnogih frizerskih salona priželjkivali ponovni početak rada, sada je sve jasnije da “muku muče” s preporukama koje su dobili.

– Frizeri imaju poseban način rada s mušterijama jer mušterija je ujedno i naše “mjesto rada”, osoba s kojom ostvarujemo i osobni i poslovni kontakt. Jasno je da su maske jedna od osnovnih zaštitnih barijera između frizera i mušterije, svjesni smo da ćemo se morati prilagoditi kako mušterije šišati i bojati sa svim zaštitama, ali naučit ćemo i to, jer s jedne strane su nam bitne zadovoljne mušterije, a s druge strane nama je to kruh od kojeg živimo – rekla je za ePodravinu Emina Novak, vlasnica salona Shampoo.

Bojanje kose
Ilustracija // Twenty20

Dodala je kako će dodatna zaštitna oprema ujedno biti i dodatni trošak, no ipak, važno je napomenuti kako su frizeri i prije vodili brigu o higijeni.

– Mi smo i prije koronavirusa za svaku mušteriju koristili čiste i svježe ručnike, četke i kistove. Sva frizerska oprema se svaki dan čisti i dezinficira i do sad nikada nismo imali zdravstvenih problema pa vjerujem da će tako i ostati uz ove nove mjere i metode – rekla je vlasnica salona Shampoo.

Ograničavanje broja mušterija velik je problem za sve vlasnike frizerskih salona, no Emina se nalazi u nezavidnoj poziciji već od samog starta.

– U salonu rade ukupno četiri frizerke, ali smo u smjenama i uvijek si organiziramo radno vrijeme. Problem će nastati kad zbog vrste frizure, npr. bojanja, budemo imale prazan hod. Naime, prije je bilo moguće odraditi kraće šišanje dok je recimo stajala boja ili slično. Uvijek smo bile maksimalno učinkovite što se tiče ispunjavanja radnog vremena. Smanjen broj mušterija znači i manje prihode, mislim da smo svi toga svjesni – rekla je Novak.

Pranje kose
Ilustracija // Twenty20

Srećom, salon Shampoo je zadržao sve svoje radnice, štoviše, zaposlio je još jednu djelatnicu, jer kako kaže Emina, mjesta i potražnje ima.

Pomogle su nam Vladine mjere za isplatu plaća zaposlenima, kao i gradske mjere za komunalnu naknadu i druga davanja, no morate znati da postoji još nekoliko drugih davanja koja plaćamo, a zatvoreni smo. Treba platiti najam prostora, knjigovodstvo, nekoliko davanja državi… Isto je i s materijalom za posao, trebalo je obnoviti zalihe jer i preparati i boje imaju rok trajanja i njih smo morali baciti i pripremiti nove. Mnogi zaboravljaju koliko tu ima troškova koji nisu vidljivi izvana – objašnjava.

Naša sugovornica smatra kako bi se država trebala odreći svojih potraživanja, kada već traži od njih da ograniče broj radnih mjesta i mušterija u salonu.

– Dakle, ne da odgodi, nego da ih se potpuno odrekne. Ako smo mi mogli ostati bez dijela prihoda, onda mora i država biti svjesna da će ostati bez svog dijela prihoda. Tu ne mislim samo na porez od naplate usluge, tu govorim o svim troškovima i nametima kao što su npr. mirovinsko i zdravstveno za zaposlene. Nažalost, zbog svega ovog, svi mi ćemo izgubiti neke klijente jer ih nećemo moći primiti i toga smo svjesni, ali onda očekujemo i od države da bude solidarna prema nama koji punimo proračun svojim vlastitim rukama – govori.

Šišanje
Ilustracija // Twenty20

Ipak, Emina i njezine kolegice i zaposlenice, spremne su za ponedjeljak.

–  Već smo nekoliko puta čistile, glancale i pripremale prostor. Jedva čekamo početi raditi jer to je posao koji volimo i od kojeg živimo. Istovremeno smo i uzbuđene i nervozne, ali to je mislim normalno s obzirom na situaciju. Objavile smo informaciju našim mušterijama na Facebook stranicu salona, polako primamo narudžbe i brojimo dane do ponedjeljka – kazala je te za kraj objasnila kako je spremna na promjene, koje nije tražila, ali eto, došle su.

– Vjerujte mi, mi obrtnici koji živimo od svojeg rada svaki dan razmišljamo što i kako dalje, kako posložiti poslovanje, uslužiti sve stalne mušterije, održati sve mjere zaštite zdravlja jer na kraju ipak nam je važno zdravlje i naših mušterija kao i nas samih. Gledajte, ja nakon posla moram otići doma gdje imam i vlastito dijete, ali i starije ukućane. Moram biti i zdrava, ali i uprihoditi svojem domaćinstvu jer biti istovremeno i obrtnik i majka i domaćica nije nimalo lako. Promjene idu, htjeli mi to ili ne, ali svi se moramo prilagoditi novom načinu rada, poslovanja, odnosa s mušterijama i svemu onome što nam je ova pandemija donijela. Ali prilagodit ćemo se, ne zato jer nemamo izbora, nego jer to moramo radi sebe samih, radi naših mušterija i obitelji – zaključila je Emina Novak.