Energetski najgora škola u županiji postaje niskoenergetska

11:05h
0
srednja-skola

Zgrada Srednje škole i Obrtničke škole Koprivnica u idućih nekoliko godina trebala bi iz energetski najgore škole u Koprivničko-križevačkoj županiji postati niskoenergetska zgrada. Projekt je vrijedan 6,7 milijuna kuna, a osigurat će postavljanje nove toplinske izolacije i stolarije na 5000 kvadrata škole.

Investitor projekta biti će Koprivničko-križevačka županija, a projekt je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare. Župan Darko Koren procjenjuje kako bi projekt mogao biti gotov kroz četiri-pet godina, a odvijat će se u nekoliko faza. Koren očekuje i veliku pomoć države.

“Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša sada apsolutno ne funkcionira. Tamo postoji velik novac, navodno 3,5 milijarde kuna blokiranih, od kojih je jedan dobar dio namijenjen upravo za ovakve projekte.”, rekao je Koren i dodao: “Ova zgrada je simbol toga o čemu govorimo, o potrošnji energije i želji da se to stanje promijeni. Ako ovdje uspijemo riješiti to pitanje, onda ćemo uspjeti riješiti i na svim drugim objektima.”  

Zgrada je trenutno u posljednjem, G energetskom razredu i nema nikakvu toplinsku izolaciju, objasnio je Vedran Petrović iz tvrtke Petgrad. Planira se da dovršetkom projekta bude u energetskom razredu B, što bi značilo da će se prepoloviti potrošnja toplinske energije. Osim postavljanja izolacije i nove stolarije, između ostalog postoji mogućnost i postavljanja solarnih panela, fotonaponskih ćelija, termostatskih radijatorskih ventila, kao i rekonstrukcije sustava rasvjete.

 U projekt bi se trebalo krenuti na proljeće, ovisno kada Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva raspiše natječaj.