Turisti iz Wuhana

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA U Hrvatsku stigao autobus pun Kineza iz grada iz kojeg je krenula smrtonosna bolest

Na prijelazu Bregana dobili su upute što činiti ako primijete simptome.

08:12h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Autobus pun kineskih turista iz grada Wuhana, iz kojeg je krenula epidemija smrtonosnog korona virusa, jučer je došao u Hrvatsku, doznaje Index.

Prije nego što su ušli u Hrvatsku doputovali su avionom u Milano i u tamošnjoj zračnoj luci prošli su pregled stanja organizma, nitko nije imao simptome bolesti. Na prijelazu Bregana dobili su upute što činiti ako primijete simptome.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo također je već objavio preporuke i upute za putnike u Kinu o tome što učiniti ako se pojavi koronavirus.

Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj razvio je simptome 8. prosinca 2019. Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom siječnja identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV. U siječnju 2020. potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim Coronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, kao što su Guandong i Beijing, te nekoliko importiranih slučajeva u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) kod ljudi koji su doputovali iz Wuhana.

Bolest je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Broj oboljelih, udio oboljelih s teškom kliničkom slikom i broj umrlih mijenja se iz dana u dan i ovisi o izvoru informacija te je nezahvalno uopće navoditi brojeve. Uglavnom, nekoliko je stotina potvrđenih slučajeva bolesti, oko četvrtina oboljelih ima tešku kliničku sliku, a umrlih u trenutku pisanja ovog teksta (24. siječnja) ima nešto manje od 20.

U ovom trenutku nema jasnih dokaza o održivom tj. efikasnom prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka, iako su potvrđeni pojedinačni slučajevi prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka u bliskom obiteljskom kontaktu i s pacijenta na zdravstvene djelatnike.

čitam...