pod epidemiološkim mjerama

Epidemiolog Darko Radiček: Interes za cjepivo protiv gripe je velik, u županiju stiže 12.000 doza

S datumom prve pošiljke, jer stići će u dva navrata, javnost će biti pravovremeno upoznata, kaže epidemiolog Radiček. 

09:51h
0
Ilustracija
Ilustracija // Twenty20

Paralelno s epidemijom koronavirusa građani se počinju pripremati za novu, nadolazeću sezonu gripe. Interes za cijepljenjem, već je sada veći nego prijašnjih godina, a s njegovim bi se provođenjem trebalo početi nešto ranije nego uobičajeno.

Ukupno je u Hrvatskoj naručeno 590.000 doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva.

Ljudi će se morati naručiti na cijepljenje telefonom pa se s narudžbama već krenulo.

Nabavka cjepiva za Koprivničko-križevačku županiju u postupku je, a kada ćemo ga dobiti još ne znamo, potvrdio nam je to danas dr. Darko Radiček, epidemiolog pri Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

– Nemamo još konkretne detalje. Ovih smo dana od liječnika opće prakse zatražili da nam dostave svoja mišljenja i potrebe jer su oni ti koji će se ove godine, zbog situacije s Covidom, pojačano morati angažirati oko cijepljenja kako bi rasteretili sustav – kaže Radiček.

Prema očekivanjima na područje naše županije trebalo bi stići oko 12.000 cjepiva što je za tisuću više nego smo ih nabavili i potrošili prošle sezone.

– Jako veliki interes za ovogodišnjim cjepivom protiv gripe postoji već sada i pritisak će na njegovu nabavku biti. S datumom prve pošiljke, jer stići će u dva navrata, javnost će biti pravovremeno upoznata – zaključio je Radiček.

Prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.

čitam...