slučaj starački

Epidemiologinja Draženka Vadla: Mogući su još neki pozitiviteti, ali kroz dva tjedna bi trebao biti kraj priče s Domom

Razlog toga je provjeravanje njihovog stanja, a drugi je taj što se vraćaju štićenici koji su preboljeli koronavirus. Naglasila je da su zadnja dva slučaja u županiji su bili kontakti iz opće populacije, nevezani uz starački u Koprivnici.

12:38h
0
Foto: Ivan Brkić

U posljednja 24 sata na području županije nema novooboljelih tako da ukupan broj Covid-19 pozitivnih osoba ostaje 89. Ozdravile su nove tri osobe tako da je ukupan broj ozdravljelih 37. Također, novost je kako će iz koprivničke bolnice četiri štićenika Doma biti vraćena u Dom s obzirom da su preboljeli koronavirus. 


Glavna županijska epidemiologinja Draženka Vadla otkrila je što slijedi. Sve je počelo u stacionaru broj dva u koprivničkom Domu za starije i nemoćne. Pet zaposlenika Doma ozdravilo je od koronavirusa. 

– Određenom broju štićenika koji se nalaze u samoizolaciji u stacionaru dva uzet ćemo obrise i tako utvrditi postojeće stanje pa je moguće da netko od njih iskaže pozitivitet. Time bi većini štićenika uzeli obriske, ostaje nam svega pet štićenika iz tog pool-a (eng. pool – bazen) koje ćemo u idućem tjednu obrisati, kad im izađe samoizolacija – rekla je Vadla u uvodu.  

Razlog toga je provjeravanje njihovog stanja, a drugi je taj što se vraćaju štićenici koji su preboljeli koronavirus. Naglasila je da su zadnja dva slučaja u županiji su bili kontakti iz opće populacije, nevezani uz starački u Koprivnici. Slučaj od jučer je osoba koja je prije pet tjedana bila u kontaktu s pozitivnom osobom, a tek sad je iskazala pozitivitet. 

Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– To ukazuje na širu sliku, morat ćemo to razmotriti na razini države. Mi bismo tu osobu proglasili zdravom jer je prošlo 28 dana, ali prvi puta u našoj županiji otkrili smo osobu koja je završila u našoj bolnici pozitivna nakon pet tjedana i mi u ovom trenuktu postupamo sukladno protokolima – izjavila je i dodala kako se dolazi u završnu fazu epidemije u cijeloj državi. 

– U županiji je situacija zadovoljavajuća. Svi skupa se moramo naučiti na novo ‘normalno’ u skladu sa svim uputama. Kroz dva tjedna ćemo testirati sve iz pool-a i da će to u ovom slučaju biti kraj priče. Ako se pojavi neki novi slučaj koji nije iz tog pool-a, onda će se postupati po protokolu. Još uvijek su upute takve da svaki pozitivni ide u bolnicu – zaključila je Vadla. 

 

čitam...