Šestak dao otkaz, a ostali žele sporazumni otkaz

08:31h
0
Zdravko Šestak. Snimio: Marijan Sušenj


Zdravko Šestak, donedavni predsjednik Podravkine Uprave pritvoren zbog afere Spice u kojoj je tvrtka oštećena za 311 milijuna kuna, dao je otkaz i od 1. siječnja više nije njezin zaposlenik, a Saša Romac i Josip Pavlović, njegovi “cimeri” u Remetincu i bivši članovi tvrtkine Uprave također upleteni u aferu Spice, poslali su Upravi prijedlog za sporazumni raskid radnog odnosa.

Otkrio nam je to sugovornik iz Podravkinog vrha te dodao da je i Darko Marinac, bivši predsjednik Podravkinog Nadzornog odbora također upleten u aferu Spice, obavijestio Upravu da više ne želi raditi u najvećoj hrvatskoj prehrambenoj kompaniji:Darko Marinac. Snimio: Marijan Sušenj

– Šestaku pritvor istiće 21. siječnja i najvjerojatnije je otkaz dao zato da tužilaštvu izbije argument po kojem treba ostati iza rešetaka kako ne bi ponovio kazneno djelo zloupotrebe položaja za koje ga tereti. Produženje pritvora tužilaštvo neće moći tražiti ni zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, jer je dogovoreno da će svi svjedoci biti ispitani do kraja ovog mjeseca. Šestak zbog davanja otkaza gubi pravo na ogromnu otpremninu, no to je cijena koju je, čini se, spreman platiti da bi izašao na slobodu, jer najteže podnosi pritvor. Pojedinosti Romćevog i Pavlovićevog prijedloga ne znam, no pretpostavljam da su se i oni odrekli otpremnina jer su članovi Uprave najavili da će o toj temi razgovarat idući tjedan. U protivnom, siguran sam da ne bi ni pogledali njihove prijedloge – rekao nam je sugovornik.

Saša Romac. Snimio: Marijan SušenjPredsjednik Podravkinog NO-a Ljubo Jurčić potvrdio je da je Darko Marinac preko odvjetnika poručio vodstvu Podravke da želi otići, no nije nam mogao potvrditi da isto žele i Šestak, Romac te Pavlović, jer je, kao i predsjednik Uprave Miroslav Vitković te drugi članovi vodstva tvrtke, na godišnjem odmoru.

– Znam za želju Marinca i o tome moram razgovarati s Vitkovićem te drugim članovima Uprave, no o odlasku ostalih uhićenih iz Podravke ne znam ništa. Moramo vidjeti kakvi su im ugovori o radu i menađerski ugovori, ali ne odustajemo od stava da im je isplata otpremnina “zamrznuta” do okončanja istrage. Njihov odlazak iz Podravke nije nemoguć, no to ih neće osloboditi moguće kaznene i druge odgovornosti, niti ćemo odustati od nadoknade štete ako se ispostavi da su svojim radom svjesno oštetili tvrtku – rekao je Jurčić te naglasio da se o tom potezu ne razgovara, jer Podravki još uvijek nisu na naplatu stigle rizične mjenice niti su gubici zbog suradnje s SMS-om i Fima grupom veliki kao što se u medijima spominje:

– Prva mjenica stiže na naplatu 22. ovog mjeseca, Fima grupa ima nekretnine kojima se Podravka može naplatiti, a kredit odobren SMS-u nije propao jer imamo pravo na tvrtkine brendove, pa s odštetnim zahtjevima još čekamo.Josip Pavlović. Snimio: Marijan Sušenj

Naš je sugovornik naglasio da je traženje odštete od uhićenih bivših članova vodstva Podravke ipak biti stavka o kojoj će se još puno razgovarati, jer Državno odvjetništvo ustraje na tome da Uprava povuće taj potez:

– Istina je da bi traženje odštete u ovom trenutku bilo preuranjeno, no Odvjetništvu bi takva odluka Uprave bila snažan argument da Šestaka, Romca, Pavlovića i Marinca zadrži u pritvoru i nakon 21. siječnja.

 

čitam...