ČUVARICA TRADICIJE

[eTV] Nada Šešić, predsjednica FA Koprivnica i dobitnica nagrade za životno djelo: Folklor okupira mlade ljude, čitavo njihovo biće

U Koprivnicu je stigla vođena poslom. Želeći se nastaviti baviti folklorom, šetajući ulicama podravskog grada osluškivala je zvukove tradicijskih pjesama. Puna četiri desetljeća kasnije, za sve što je učinila na području kulturnog i umjetničkog života, gradsko vodstvo odlučilo joj je uručiti prestižno priznanje.

15:00h
0

Nada Šešić rođena je u Bjelovaru. U Sarajevu je završila fakultet i postala doktorica specijalista dječje i preventivne dentalne medicine. U Koprivnicu je stigla vođena poslom. Želeći se nastaviti baviti folklorom, šetajući ulicama podravskog grada osluškivala je zvukove tradicijskih pjesama. Puna četiri desetljeća kasnije, za sve što je učinila na području kulturnog i umjetničkog života, gradsko vodstvo odlučilo joj je povodom Dana grada Koprivnice uručiti nagradu za životno djelo.

– U Koprivnicu sam stigla na obavezan liječnički staž. Ali, prilike i sudbina htjeli su tako da sam dobila poziv za ostankom u Koprivnici, što mi se dopalo. Pristala sam, završila specijalizaciju i odradila liječnički staž – u studiju ePodravina televizije prepričala nam je N. Šešić.

A folklor?

– Svoje sam kolege pitala ima li u gradu folklorno društvo. Nisu znali, rekli su: “Ne znamo.” – nastavlja.

U to su vrijeme djelovala dva društva: Kulturno-umjetničko društvo Bratstvo i Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Fran Galović.

– Bila su to malena društva s nedovoljnim brojem članova. Nije bilo stručnih voditelja ni adekvatnog prostora. Došli smo do zaključka kako bi bilo dobro spojiti ih. Sredina je premala da bi oba mogla imati dobre rezultate. Osnivačka skupština bila je 1. veljače 1981. godine. Nismo odmah dali ime društvu, već smo rekli da će biti KUD u Koprivnici te će se tijekom vremena iskristalizirati naziv. Proglašen je potom KUD Koprivnica. Ostvarivali smo dobre rezultate, prepoznali su nas. Godine 2011. struka nas je promovirala u ansambl – saznali smo sve detalje.

N. Šešić priznaje kako interes za folklorom nikada nije bio prevelik.

– Uvijek je bilo nekih drugih sadržaja, bilo sportskih ili kulturnih, a danas je tu i tehnologija. No, uvijek smo imali od 80 do 100 aktivnih članova, kao i danas. Možda je bolje tako, to su zaista ljudi inficirani folklorom, koji se njime bave zdušno. Ne bismo se popeli u vrh kulturnog amaterizma kada članovi ne bi bilo zainteresirani za rad. Riječ je o mladim ljudima koji čuvaju tradiciju, kulturnu baštinu. S druge strane, imaju zadovoljstvo u druženju, muziciranju, pjevanju i plesanju, turnejama i predstavljanju Hrvatske – govori.

Mnogima riječ folklor u misli priziva slike starijih gospođa u narodnim nošnjama.

– Folklor je složena disciplina. Zastupljeno je pjevanje, plesanje, narodne nošnje i gluma. Folklor okupira mlade ljude, čitavo njihovo biće. Svi, koji su uvidjeli ljepotu i vrijednost toga, nisu požalili što su bili ili jesu članovi FA Koprivnica – sigurna je.

Otkrila nam je čija ju je tradicija posebno impresionirala, dotaknula se rada FA Koprivnice za vrijeme nesretne pandemije te najavila želje u nastavku života. Jer, nagrada za životno djelo zvuči kao kraj jedne priče, no u slučaju Nade Šešić to zaista nije tako, već će nastaviti doprinositi kulturnom razvoju podravskog kraja i čuvati tradiciju naših starih.

Napomenimo, Folklorni ansambl Koprivnica u sklopu programa Dana grada Koprivnice u petak 12. studenog, u 19 sati, u dvorani Domoljub održat će cjelovečernji koncert.