HAlloween

[eTV] Povjesničar Terstenjak otkrio da vještice zaista postoje, kako ih raspoznati te zašto je letenje na metli prava enigma

12:00h
0

Noćas smo prebacili kazaljke na satu i zakoračili u mračniji dio godine gdje su nam dani kraći, a noći duge. Danas smo pak zauzeti dubljenjem tikvi koje su nezaobilazan dio folklora uz Noć vještica, odnosno Halloween.

O toj, ali i temi praznovjerja, magije, čarobnjaštva kako globalno, tako i u lokalnom kontekstu, razgovarali smo s profesorom povijesti i pedagogije Tomislavom Terstenjakom.

Podsjetio nas je kako ne postoji kultura u kojoj ne prakticiraju praznovjerje.

– Sportaši imaju svoje rituale, kirurzi nose različite parove čarapa, političari koji su koristili usluge astrologa, pa čak je i hrvatski predsjednik Tuđman imao astrologa u upotrebi. To ne izumire i dalje postoje praznovjerja, u vidu potkove, posipanja soli, ali smo već zaboravili od kuda je što došlo, iako ih svakodnevno prakticiramo – pojasnio je Terstenjak.

Otkrio nam je i zašto stari ljudi skidaju šešir pred stablom bazge i zašto nije mladom muškarcu pametno saditi drvo oraha.

Pričali smo i o progonu vještica u Hrvatskoj, ali i pojavi prvih vještica uopće u povijesti.

– Inkvizicija se trebala najaviti 30 dana ranije, zanimljivo je zašto te žene nisu bježale, nego su mnoge skončale u velikim mukama – rekao nam je te podijelio s nama neke od metoda po kojima se prepoznaju vještice, ali i spoznaje o tome jesu li vještice zaista letjele na metlama.

– Letenje na metli je jedna od stvari oko koje se nikad etnolozi i mi povjesničari nismo uspjeli dogovoriti. Je li to bio sinonim božanstva ili je metla služila za čišćenje doma, odnosno spiritualno čišćenje, ili se koristila za mikrodoziranje masti koje su radile od halucinogenih tvari pa bi stvarno imale halucinacije letenja i letjele na okupljanje vještica – ispričao nam je.

Ostale zanimljive detalje, te tko su vještice danas, doznajte u našoj emisiji na ePodravinaTV.