4.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
epodravina tv

[eTV] Verica Rupčić: Žene trebaju biti samosvjesne i same sebe cijeniti da bi mogle očekivati uvažavanje muškaraca

Najznačajniji projekt Povjerenstva je manifestacija Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji je jedinstven u Hrvatskoj

Ne propustite

U studiju ePodravina televizije ugostili smo predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Vericu Rupčić, ujedno i vanjsku članicu Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora te članicu Županijske skupštine.

- Oglas -

Gostujući u emisiji, predsjednica Rupčić je istaknula kako je Povjerenstvo osnovano 2005. godine, a radi na promicanju ravnopravnosti žena i muškaraca, i to posebno na jačanju položaja žena u svim segmentima društva. Aktivno je počelo djelovati 2009. godine kada je postala njegovom predsjednicom.

– Povjerenstvo za ravnopravnost spolova radno je tijelo Županijske skupštine. Okosnica djelovanja je promicanje ravnopravnosti u svim segmentima našeg društva u svakodnevnom životu, a temelj rada borba protiv nasilja – kazala je Verica Rupčić u studiju ePodravina televizije.

Povjerenstvo je radno tijelo i nema pravnu snagu da bi moglo neposredno djelovati.

- Oglas -

– Ali smo na razne načine do sada pomagali ženama i muškarcima u različitim životnim situacijama. Najčešće se radilo o konkretnim slučajevima nasilja pa smo bili poveznica ili smo koordinirali aktivnosti koje su rezultirale i konkretnim rješenjima – napomenula je V. Rupčić.

Tako su žene žrtve nasilja nedavno dobile sigurno utočište, odnosno Sklonište za žene žrtve nasilja na području Koprivničko-križevačke županije. Naime, inicijativa projekta Sigurne kuće pokrenuta još davne 2009. godine na njezin prijedlog.

– Žene, ali i muškarci ne smiju trpjeti nasilje i moraju znati da postoji način da im se pomogne, jer niti jedna vrsta nasilja nema baš nikakvo opravdanje, niti bilo tko treba živjeti u strahu i užasu koji stvara nasilje – poručila je.

Verica Rupčić
Foto: Ivan Balija

Dotakla se i interaktivnih predavanja u školama u Koprivnici i Đurđevcu na temu vršnjačkog nasilja te Regionalne konferencije o kibernetičkom nasilju i kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na mlade i žene.

Najznačajniji projekt Povjerenstva je manifestacija Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji je jedinstven u Hrvatskoj.

– Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj pokrenuli smo na moju inicijativu prije 11 godina. Primarna zadaća Povjerenstva je promicanje ravnopravnosti i jačanje položaja žena pa ovim projektom želimo dati dužnu pažnju svim ženama i priliku da na jedinstven način prezentiraju sve što im je važno i što čini njihov život. Uključili smo sve žene koje žive i rade u ruralnom području naše županije, dakle ne samo u selima, već i u prigradskim naseljima i gradovima, jer je cijela naša županija ruralno područje. Bitna je svestranost i kreativnost žena te želja da sudjeluju na Festivalu i tako iskoriste jedinstvenu priliku za pojedinačnu prezentaciju – kazala je V. Rupčić.

Iskustva govore u prilog zadovoljstvu žena koje su sudjelovale na Festivalu, uz doživljaj posebnog iskustva uz druženja, poslovne kontakte i ostvarivanje konkretnih poslovnih projekata te stvaranje prijateljskih veza. Tom prigodom promovirana je i Monografija Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije 2011. – 2021.

U emisiji smo predstavili niz aktivnosti koje Povjerenstvo provodi, a o zanimljivoj preventivnoj akciji Žene u prometu, javnim akcijama, kampanjama, predavanjima kako bi se potreba za promicanjem ravnopravnosti približila što većem broju žena i muškaraca, te poruku koju je predsjednica Rupčić odaslala, doznajte u našem video prilogu.

* Programski sadržaj nastao u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Advertisement -

Najnovije

ZONA KOPRIVNIČKI IVANEC

Pored Danice ‘niče’ polje solarnih panela, prije dvije godine kupila ga je tvrtka iz Vinkovaca, pitali smo ih u kojoj je fazi izgradnja i...

Prije desetak dana pisali smo o tvrtki iz Koprivničkih Bregi, koja je u Poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec kupila jedno zemljište, ukupne veličine 5000 metara...
- Advertisement -

Vezane vijesti