70. rođendan

Evo gdje bi mogla biti nova koprivnička knjižnica

15:00h
0
Dijana Sabolović Krajina // Foto Matija Gudlin
Dijana Sabolović Krajina // Foto Matija Gudlin

Ljiljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica, i Marko Sedlanić, inženjer građevinarstva, predložili su da se izgradi nova zgrada na križanju Školske i Esterove ulice, pokraj crkve Sv. Nikole.

U povodu obilježavanja 70. godine utemeljenja koprivničke knjižnice i čitaonice Fran Galović, danas, u utorak, na okruglom stolu pokušalo se odgovoriti na pitanje kakva knjižnica treba Koprivnici.

Na temelju rezultata sociološkog istraživanja o položaju i društvenim ulogama knjižnice, koje je provela Dijana Sabolović Krajina, ravnateljica, Ljiljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica, i Marko Sedlanić, inženjer građevinarstva, predložili su da se izgradi nova zgrada na križanju Školske i Esterove ulice, pokraj crkve Sv. Nikole.

Akteri koprivničkog političkog života i građani Koprivnice koji su bili obuhvaćeni istraživanjem složili su se da nova knjižnica prije svega mora imati adekvatan fizički prostor kako bi mogla zadovoljiti zahtjeve novog tehnološkog napretka i biti faktor razvoja zajednice.

– Ova lokacija je odlična jer ima dobru prometnu povezanost, nalazi se u središtu grada, orijentirana je prema parku odnosno tihoj zoni i pruža se mogućnost izgradnje parkirališta – rekla je Lj. Vugrinec.

Istaknula je i nedostatke trenutne zgrade knjižnice, a to su prije svega nemogućnost ugradnje dizala za osobe s invaliditetom, preuski prostori između polica s knjigama, prometna nepristupačnost. Problem je i energetska neučinkovitost zgrade prvenstveno zbog vlage u podrumskom spremištu, ali i premali prostor na svega 1000 kvadrata, sa sedam etaža i devet stubišta kojima knjižničari godišnje prenesu čak 160 tona knjiga.

Objasnila je i da ne postoji mogućnost proširenja postojeće zgrade, jer je s jedne strane trg, a s druge privatne parcele.

– Ponuđeno idejno rješenje obuhvaća zgradu od približno 4800 kvadrata na tri kata s podzemnom garažom gdje bi bilo i centralno spremište knjiga te teretno dizalo i ono za korisnike – istaknuo je Sedlanić, autor ovog rješenja.

Objasnio je da bi u prizmelju bio dječji odjel s velikom dvoranom za razne događaje, a na prvom katu odjel za odrasle i dvije manje multifunkcionalne dvorane. Na drugom katu bio bi stručno-znanstveni odjel s informatičkom prostorijom, učionicom za grupni rad te prostorijama namijenjenima zaposlenicima.

Projektom je predviđeno da svaki odjel na svome katu ima i vlastito spremište te da se u prizemlju zgrade smjesti kafić i suvenirnica.

– Ovo rješenje poslali smo gradu koje je oformilo povjerenstvo za utvrđivanje mjesta izgradnje nove zgrade, a za postojeću zgradu predlažemo da se prenamjeni u kuću literature u kojoj bi mladi učili o našim zavičajnim književnicima na interaktivan način – istaknula je D. Sabolović Krajina.

Sandra Sinjeri, članica povjerenstva pozvala je sve zainteresirane da predlože svoje ideje.

Okruglom stolu, prisustvovali su i Mišel Jakšić, koprivnički dogradonačelnik, i Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, koji su tom prilikom čestitali knjižnici na dosadašnjem izvrsnom radu.

Podsjetimo, uz Sedlanićev prijedlog, u povjerenstvo su pristigla još dva prijedloga. Antonio Grgić je za dogradnju postojeće knjižnice u dvorištu prema Svilarskoj ulici. Barbara Kokot predlaže izgradnju nove knjižnice u zasad još neurbaniziranom dijelu grada – Poljišću, između Krležine ulice i Kampusa.

 

čitam...