Konačno odmor

Evo kamo Podravci i Prigorci najčešće odlaze na ljetovanje i koliko troše

10:24h
0
120710_kupanje
Osvježenje u vrućim danima // Foto: arhiva

Sigurnosna situacija također uvelike određuje kamo će građani na svoj ljetni odmor, no unatoč tome što su mnogi zabrinuti zbog nedavnih nemilih događaja, neće ostati kod kuće.

Ljeto je i službeno počelo i sve se više Podravaca odlučuje potražiti osvježenje daleko od vrućeg asfalta gradskih ulica. Većini građana financijska situacija ne dozvoljava skupe egzotične odmore tako da su prilagođeni aranžmani turističkih agencija ono na što se mnogi odlučuju.

Većina Podravaca i Prigoraca bira destinacije u Hrvatskoj, a jedna je posebno popularna.

– Najpopularnija je Srednja Dalmacija, dok je Biograd na moru najposjećeniji jer ima lijepe plaže i dobre hotele s prihvatljivim cijenama. Primjerice, cijena sedam polupansiona u hotelu s tri zvjezdice u dvokrevetnoj sobi je 1430 kuna po osobi – otkrila nam je Biserka Šiletić Knežić iz turističke agencije Marbis.

Prema tome, možemo zaključiti da prosječna četveročlana obitelj za takvo ljetovanje potroši oko 7000 kuna. Ako uzmemo u obzir da se za jedno dijete mlađe od pet godina ne

Šoderica // Foto: Mario Kos
Odmor na plaži // Foto: Mario Kos

plaća hotel, a za drugo u pola cijene, hotel bi koštao oko 4000 kuna. Ako svakog dana odu na ručak, potrošit će oko 2000 kuna, dok ih put košta oko 1000 kuna. Ovo je jedna od jeftinih opcija, koja se najčešće i primijenjuje.

Tražene su i inozemne destinacije, a posebno su atraktivna krstarenja i mediteranske zemlje.

– Ljudi se često odlučuju i za krstarenje zapadnim Mediteranom, koje košta 369 eura, otprilike 2800 kuna, za sedam noćenja na luksuznom brodu, a u cijenu su uključeni svi obroci s pićem. Brod pristaje u šest velikih gradova zapadnog Mediterana koji se po želji mogu razgledati ili uživati u besplatnim sadržajima plovećeg broda/hotela – kaže B. Š. Knežić.

Odlazi se i na Maltu, gdje paket aranžman koji uključuje sedam noći, zrakoplovni prijevoz iz Zagreba do Malte i natrag, sve transfere iz zračnih luka do hotela i natrag te poneki izlet košta 4290 kn.

– Uvijek zanimljive putnicima su Španjolska i Grčka sa svojim otocima i vrlo niskim cijenama kao i prelijepo Crnogorsko primorje – kažu iz Marbisa.

No neki se odlučuju i za egzotičnije destinacije koje su također postale dostupne, zahvaljujući sve nižoj cijeni avionskih karata.

– Posebno bih izdvojila Indoneziju (Java i Bali), vrlo popularan i jeftin Tajland na koji hrle putnici iz cijele Europe tijekom cijele godine te Indiju i Šri Lanku – navodi Biserka Šiletić Knežić.

Sigurnosna situacija također uvelike određuje kamo će građani na svoj ljetni odmor, no unatoč tome što su mnogi zabrinuti zbog nedavnih nemilih događaja, neće ostati kod kuće.

– Destinacije koje biraju putnici uvelike ovise o političkoj situaciji u svijetu, sigurnosti putnika. Sezona je tek počela, ali već sada primjećujemo da se stanje bookinga povećalo u odnosu na ranije godine – zaključuje naša sugovornica.