TEDxKoprivnicaLibrary

Evo koje biljke mogu povećati produktivnost i kako pravilno koristiti papirnate ručnike

15:30h
0
TEDxKoprivnicaLibrary // Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galovič

U utorak u 22 sata završio je drugi ljetni TEDxKoprivnicaLibrary koji je održan pod temom – Praktične ideje iz TEDove kuhinje.

Organizatori su pripremili TED govore koji su bili orjentirani na svakodnevne praktične stvari s kojima se susrećemo – poput vezanja cipela, korištenja papirnatih ručnika, disanja, razgovora i života općenito.

Kako pravilnije koristiti papirnate ručnike?

Papirnati ručnici postali su uobičajeni rekvizit u kuhinjama, toaletima kafića i u svakodnevnoj praktičnoj upotrebi, a za to se potroše ogromne količine papira koje bismo mogli uštedjeti kad bismo samo pravilno brisali ruke papirnatim ručnicima.

Joe Smith u svojem govoru predlaže da nakon što ruke operemo da ih dobro „otresemo“, a papir jednom presavinemo jer će se tako povećati njegova upojna svojstva.

Biljke koje imamo u kući mogu povećati našu produktivnost!

Foto: nkmath83 // Flickr
Đavolji bršljan // Foto: nkmath83 // Flickr

Istraživač Kamal Meattle ističe da ljudi imaju sve više problema s disanjem, posebno u velikim gradovima gdje nema toliko čistog zraka, a taj problem može se olakšati stvaranjem vidno čistijeg zraka u zatvorenom prostoru uz pomoć tri osnovne lisnate biljke.

Tri biljke su: palma Areca , Sabljica (ili Svekrvin jezik) i Đavolji bršljan, koje možemo naći u našim kućanstvima. Istraživanje upućuje na nevjerojatano povećanje ljudske produktivnosti i to preko 20% kada se koriste te biljke u prostoru.

Zašto više volimo govoriti nego slušati?

Foto: Pztryk // Flickr
Foto: Pztryk // Flickr

Celeste Headlee u svom govoru daje 10 savjeta kako voditi bolji i kvalitetniji razgovor od kojih ćemo istaknuti deveti – slušajte ljude tijekom razgovora.

Zašto ne slušamo jedni druge? Zato jer više volimo govoriti. Kada govorimo – imamo kontrolu. Ne moramo slušati ništa što nas ne zanima i mi smo u središtu pažnje.

Što nas tijekom odrastanja može učiniti zdravijima?

Foto: Bryndís Björnsdóttir // Flickr
Foto: Bryndís Björnsdóttir // Flickr

Robert Waldinger na čelu je istraživačkog tima na Sveučilištu Harvard koje je možda i najduže istraživanje o odrastanju ikada provedeno. To istraživanje pokušava odgovoriti na pitanje što nas čini zdravima i sretnima dok prolazimo kroz život?

Najjasnija poruka koja je izvučena iz ovog 75-ogodišnjeg istraživanja jest: Dobri odnosi čine nas sretnijima i zdravijima.

Ipak, sažeti sve te savjete nije lako, pa je najbolje da sami pogledate svaki od TED govora koji su bili prikazani. Linkovi na govore su u nastavku:

1. Joe Smith – Kako ispravno koristiti papirnati ručnik

2. Terry Moore – Kako pravilno vezati cipele

3. Kamal Meattle – Kako uzgojiti svježi zrak

4. Terry Moore – Zašto je X nepoznanica

5. David Pogue – 10 tehničkih savjeta za uštedu vremena

6. Bel Pesce – 5 načina kako ubiti svoje snove

7. Celeste Headlee – 10 načina kako imati bolji razgovor

8. Robert Waldinger – Što čini dobar život

čitam...