NOVA PRAVILA

Evo koliko će u 2022. godini ribiči morati izdvojiti za dozvole da bi mogli mirno pecati

Dozvola vrijedi za datum za koji je kupljena i vrijedi od 00:00 do 24:00 tog datuma.

13:21h
0
Foto: Zlatko Betlehem

Temeljem članka 44. stavka 3. Zakona o slatkovodnom ribarstvu ovlaštenici su obavezni samostalno, internim aktom odrediti visinu iznosa sredstava za financiranje obveza koju su obvezni ribiči platiti prije kupnje dozvole za sportski ribolov.  Ista osim sredstava potrebnih za provođenje Zakona i podzakonskih propisa donesenih na temelju njega koriste za provođenja ribolovnog prava.

Od 2021. godine uvedene su i nove vrste dozvola, jednodnevne i sedmodnevne. Dozvola vrijedi za datum za koji je kupljena i vrijedi od 00:00 do 24:00 tog datuma.

Od 01.sijećnja 2021.godine sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, krenuo je sustav elektronske prodaje ribolovnih dozvola. Za kupnju ribolovne dozvole ribiči obavezno moraju pripremiti: karticu položenog ribičkog ispita, osobnu iskaznicu, OIB te važeću i jedinstvenu e-mail adresu (na koju će sustav automatski poslati kupljenu ribolovnu dozvolu).

Za sada kod većine Ovlaštenika nije poznato kako postupati nakon nove odluke HŠRŠ-a u vezi plaćanja naknade od 35 kuna za nove „digitalne“ članske karte. Postoji tu dosta nepoznanica na koje kreatori istoga nisu mislili. Gdje i kako upisati reciprocitet koji zakon dozvoljava ili kako izdati članske onima koji su članovi u više klubova istog Ovlaštenika.

Ovlaštenik ribolovnog prava obvezan je najkasnije do 1. prosinca tekuće godine internim aktom odrediti visinu iznosa sredstava za financiranje obveza za sljedeću kalendarsku godinu koje su ribiči obvezni platiti prije kupnje godišnje, dnevne, trodnevne i sedmodnevne dozvole, te je s istim obvezan upoznati ribiče putem svoje mrežne stranice.

Osim dozvole na istom prodajnom mjestu od Ovlaštenika kupujete i ostale naknade za ribolov. Prije odlaska u ribolov svi ribiči morati će imati na mobitelu ili tabletu instaliranu aplikaciju MRIBIĆ u koju će izvršiti popis ulova ili obrazac za popis ulova koji mogu naknadno prenijeti u aplikaciju. Popis zadržanog ulova potrebno je upisati prije odlaska sa vode. Sve navedene podatke na aplikaciji će moći vidjeti ribočuvari i vršiti kontrolu upisa.

Cjenike ribolovnih dozvola pogledajte OVDJE.