Propala konstituirajuća sjednica

Evo što o pat poziciji u Saboru kažu podravsko-prigorski političari

14:00h
0
Darko Koren i Vesna Želježnjak // Foto: Matija Gudlin
Darko Koren i Vesna Želježnjak // Foto: Matija Gudlin

Prvi pokušaj konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora propao je jer HDZ-ovi zastupnici nisu podržali SDP-ov prijedlog da se novim predsjednikom Sabora imenuje MOST-ov Robert Podolnjak.

Ni mjesec dana nakon parlamentarnih izbora nemamo Sabor ni Vladu. Današnji pokušaj konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora neslavno je propao. Naime, SDP je za novog predsjednika predložio MOST-ovog zastupnika Roberta Podolnjaka koji kandidaturu nije prihvatio jer se s tim prijedlogom nisu složili zastupnici HDZ-a, a on je tražio konsenzus dviju najjačih opcija.

Kakva će biti daljnja procedura i kada će se održati nova sjednica Sabora, hoće li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovati tehničku Vladu ili će se pak pristupiti novim parlamentarnim izborima za sada ostaje nejasno. Ipak, najizglednije je kako se ova zamršena sapunica neće riješiti do kraja godine.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Koprivničko-križevački Župan Darko Koren (HSS) danas je nazočio sjednici Hrvatskog sabora, iako nije dobio mandat. U Saboru je kao župan bio gost.

– SDP je pokušao prodati kukavičje jaje na način da oni predlože kandidata MOST-a za predsjednika Sabora i dostavili su listu s 55 zastupnika na kojoj nije bio nitko iz MOST-a. Podolnjak je rekao kako ne želi prihvatiti kandidaturu ako nema konsenzusa svih strana. Najpoštenije bi bilo da se ponove izbori. Ukoliko ne, MOST bi trebao shvatiti svoju poziciju i ulogu i sastaviti Vladu u suradnji s HDZ-om – rekao je Darko Koren.

Damir Felak (HDZ) u Saboru će zamijeniti dožupana Darka Sobotu (HDZ), a evo kakav je njegov stav o današnjim događanjima.

– Očekuju se daljnji politički dogovori oko određivanja većine u Saboru. Tada se nadam kako će se konstituirati Sabor i Vlada. Ovakav pokušaj izbora predsjednika Sabora je bio blago rečeno neozbiljan, da ne upotrebljavam i neke teže riječi. Mislim da je to bio pokušaj manipulacije javnosti i svih zastupnika. Hrvatski sabor je previsoka institucija da bi se ovakve podvale u njemu pokušale odraditi. Razgovorima treba odrediti koja opcija ima stvarnu većinu i tada prići konstituiranju Sabora i odmah zatim novog mandatara vlade – smatra Felak.

Milivoj Androlić, predsjednik županijskog SDP-a, istaknuo je kako se danas nije dogodilo ništa dramatično te kako su razvijenije europske demokracije prošle i gore situacije od ove u Hrvatskoj.

– Vidljivo je kako je sjednica Sabora sazvana prerano te smatram kako MOST mora shvatiti svoju odgovornost i odabrati s kim će sastaviti Vladu. Ukoliko to ne mogu odlučiti, najbolja opcija su novi izbori – istaknuo je Androlić.

Koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak istaknula je kako nije ni očekivala kako će se danas konstituirati Hrvatski sabor te dodala kako je očito da SDP, kao i HDZ, ima svoje stavove od kojih ne odustaje te kako je razvoj situacije za nju očekivan. Sličnog mišljenja je i njezin zamjenik Mišel Jakšić koji je rekao kako smatra da je sjednica sazvana prerano, s obzirom na to da su pregovori još u tijeku.

Melita Samoborec (HNS), koprivnička dogradonačelnica, danas je sjedila u saborskim klupama, ali nije bila raspoložena za davanje izjava. No, ukoliko će SDP sa svojim koalicijskim partnerima sastaviti Vladu, ona bi trebala postati “prava”, a ne privremena zamjenska saborska zastupnica umjesto Anke Mrak Taritaš (HNS) koja bi u tom slučaju i dalje obavljala dužnost ministrice graditeljstva.

čitam...