PONOVO NA UDARU STOŽERA

Evo što podravski ugostitelji kažu o mjerama koje su zatvorile njihove kafiće: Neka Vlada plati hladni pogon i najam

- Pokušat ćemo nikoga ne otpustiti, ali naravno da se nadamo i nekoj pomoći jer kako god mala bila, dobrodošla je pa makar na način da nam ne zaračunaju odvoz otpada, komunalnu naknadu ili slično, opet nam bude značilo – kaže Josip Dombaj, vlasnik Sportske u Drnju

16:00h
0
Terase će još neko vrijeme biti potpuno prazne // Foto: Ivan Brkić

Najavljivanje mjere o zatvaranju kafića i restorana zbog epidemiološke situacije sada su i službeno stupile na snagu, što direktno da direktnije ne može pogađa ugostitelje. Provjerili smo s nekima što o njima misle.


Josip Dombaj vlasnik je kafića ”Caffe bar Sportska” na igralištu u Drnju. Njegov je objekt veličine 70 prostornih metara, pa prema važećim pravilima u njemu istovremeno može biti smješteno 17,5 ljudi.

– To je čista matematika. Po osobi moramo osigurati četiri metra kvadratna, što znači kod nas može biti 17 ljudi i jedan koji spava “umoran” – kaže u šali Josip Dombaj.

Objašnjava da je ispočetka bilo teško ufurati se u propisane mjere.

– Ne što se tiče nas nego ljudi kojima je trebalo neko vrijeme da se naviknu na držanje distance. Ljudi dolaze u kafić da se podruže, porazgovaraju nakon posla, radova na polju ili kratko maknu od doma. Naši su gosti 99 posto domaći ljudi s kojima se družimo i privatno, izvan kafića . Od početka je bilo teško, ali smo pobijedili. Smanjili smo broj stolova , uveli obavezno nošenje maski, obaveznu dezinfekciju ruku, sve što je Stožer tražio….najteže nam je palo da se ne može biti za šankom jer je šank svojevrsni oltar gdje ljudi ispovijedaju svoje grijehe, požale se, pohvale ili jednostavno prokomentiraju trenutne životne probleme i dodatno usput obave nutarnju brzu dezinfekciju – kaže Josip.

Za prvog su vala dobili naknadu od države, 4000 kuna po zaposlenom. Nikoga nije otpustio te su taj prvi lockdown pregrmjeli. Cijelo vrijeme rade držeći se svih mjera uz dosta manji promet jer se ljudi boje.

– Stariji jer su ugroženiji, neki pak jednostavno ne žele nositi maske pa ni ne dolaze , a i otkako se utakmice igraju bez gledatelja, što je velika glupost. Zamislite igra se tekma vani, na otvorenom, a nitko ne smije doći gledati. Trgovački centri puni su ljudi, ali tamo nema Covida19 jer je valjda dekintiran, pa nema razloga ići tamo – sarkastičan je Dombaj te dodaje da je i njegovom kafiću promet pao, no išlo je pomalo i preživljavalo se.

Na najavu novih mjera koje uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata kaže kako će se i ovaj put pokušati izvući.

Pokušat ćemo nikoga ne otpustiti, ali naravno da se nadamo i nekoj pomoći jer kako god mala bila, dobrodošla je pa makar na način da nam ne zaračunaju odvoz otpada, komunalnu naknadu ili slično, opet nam bude značilo – kaže te dodaje kako sama po sebi dovoljno govori odluka da će raditi objekti s terasama.

– Vani je -3 stupnja, ali Cvjetni trg u Zagrebu mora raditi, iz toga je sve jasno – zaključio je.

Caffe bar Numero // Foto: Jurica Karan
Petar Rođak (u sredini)Foto: Jurica Karan

Kako gledaju na nove mjere pitali smo Petra Rođaka, vlasnika Caffe bara Numero u Ferdinandovcu.

–  Ne podržavamo ih nikako, raditi se mora, a i živjeti se mora. Ako će već doći do zatvaranja neka Vlada plati hladni pogon i najam, ako je ugostitelj u najmu jer i najmodavci moraju od nečega živjet. Također, nema smisla ni trenutni rad kafića jer realno u našem kafiću na 56m2 dozvoljeno je samo 14 ljudi, koji naravno ne bi smjeli biti grupirani, a to je jako malo ljudi za normalan rad. Na to sve dolazi gospodin iz civilne zaštite i piše zapisnik jer na ulazu nemamo dezinfekcijsko sredstvo od 0.5l već je naše od 0.33l, također i zbog toga jer je za stolom više od tri osobe. Žalosno je što će nešto što se stvaralo godinama Vlada i njihove mjere to sve uništiti. Žalosno je i to da ljude moramo tjerati van iz kafića jer je popunjen kapacitet ljudi, a kafić napola prazan. Nismo za zatvaranje kafića već za to da Vlada popusti mjere i da se konačno možemo i mi opustiti i ne biti u strahu zbog novih mjera i nadzora koji mogu donijeti štetu kafiću i samom vlasniku – pojasnio je Petar Rođak.

čitam...