EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Evo što župan Koren kaže hoće li se u našoj županiji zatvoriti kafići i restorani: Situacija je ozbiljna

Podsjetimo, u Hrvatskoj je, kao i Koprivničko-križevačkoj županiji, danas postavljen rekordan broj novooboljelih.

11:58h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Načelnik Stožera civilne zaštite RH te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nove epidemiološke mjere za suzbijanje koronavirus, najstrože dosad. Iako nisu službeno donesene, saznalo se kako je riječ o mjerama za kulturne događaje, školstvo te zatvaranje kafića i restorana.

Predstavnici nacionalnog Stožera jučer su održali sastanak sa županima kojemu je, naravno, putem interneta prisustvovao i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Kazao nam je kako će se na državnoj razini dogovoriti hoće li prekid rada ugostiteljskih objekata biti preporuka ili obaveza.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Situacija je ozbiljna. Sada, kada je Varaždin zatvorio kafiće, ljudi idu u susjedne županije. Migracije su stalne, putuje se na posao. Rješenje je polovično, nema smisla zatvoriti jedne, a druge ne – kazao je Koren.

Župan susjedne, Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako neće tražiti zatvaranje jer ne mogu osigurati sredstva potpore za gospodarske subjekte koji će se mogućim mjerama naći u problemima.

– Ne mogu sam o tome odlučiti, Stožer će razgovarati kada dobijemo upute. Ne možemo, kao županijski Stožer, zatvoriti kafiće i restorane. Treba voditi računa o tome da osiguramo, podupiremo vlasnike. A o potporama će odlučivati država, ne Županija iz svojih resursa – rekao je Koren.

Župan, također, smatra kako kafići i restorani nisu glavni problem, već najvažnijim mjestima širenja zaraze koronavirusom označava obiteljske krugove i druženja.

– Vlada treba obeštetiti sve, ne samo ugostitelje, već sve djelatnosti koje neće raditi – ponovio je.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je, kao i Koprivničko-križevačkoj županiji, danas postavljen rekordan broj novooboljelih.

čitam...