Izbori u Podravini i Prigorju

Evo tko će sjediti u Županijskoj skupštini te Gradskim vijećima Koprivnice, Križevaca i Đurđevca

Križevačko Gradsko vijeće najvećim će dijelom popunjavati nezavisna lista grupe birača Marija Rajna. HDS i Branko Hrg u Križevcima su doživjeli fijasko te u koaliciji s HSLS-om zauzimaju samo tri mjesta.

13:29h
0
Lokalni izbori
Mišel Jakšić postao je gradonačelnik Koprivnice // Foto: Ivan Brkić

Tko će činiti većinu u Županijskoj skupštini, znat će tek nakon što lista nezavisnog Željka Lackovića, koji su trenutno “poželjna mlada”, odluče s kim će koalirati. Međutim, gledajući prema strankama i već sklopljenim koalicijama ljevice i desnice, tko ulazi u Županijsku skupštinu već se zna.

Tako je lijeva koalicija predvodeća SDP-om i Slavkom Tucakovićem, a koju čine i HSS, HNS, HSU i Hrvatski laburisti osvojila 15 mjesta u Skupštini. U nju, uz Tucakovića (SDP), ulaze Zdravko Ivančan (HSS), Marija Vukobratović (SDP), Zlatko Makar (HSS), Marko Fucak (SDP), Mario Hudić (HSS), Željko Pintar (HSU), Matija Zamljačanec (HNS), Željko Vugrinec (SDP), Branko Mesarov (HSS), Siniša Kavgić (Hrvatski laburisti), Ivan Sabolić (SDP), Tomislav Pasariček (HSS), Božidar Štubelj (HSU) i Goran Borčić (HNS). Od toga iz SDP-a dolazi pet skupštinara te isto toliko iz HSS-a, po dva su HNS-ovca i “umirovljenika” te jedan laburist.

Izborni stožer HDZ-a // Foto: Matija Gudlin

Iz HDZ-a dolazi čak 12 članova Skupštine – Darka Sobotu kao nositelja liste, Ratimira Ljubića, Damira Felaka, Stjepana Milinkovića, Matu Devčića, Vericu Rupčić, Vesnu Križan, Franju Poljaka, Mirka Peroka, Sinišu Pavlovića, Vladu Bakšaja i Hrvoja Paraga.

Kako HDZ već jest u koaliciji s Mrežom koja je dobila šest mjesta, desnica zasad zbraja 18 skupštinara i tako čini većinu. Iz Mreže u Skupštinu ulaze Darko Koren, Miljenko Flajs, Vjekoslav Maletić, Đurđica Mustaf, Goran Gregurek i Željko Šantić.

Ipak, ono što će prevagnuti u omjeru snaga odluka je Lackovićevih nezavisnih koji u Županjsku skupštinu ulaze s osam ljudi. Uz njega, to su Tihana Kraljić, Mijo Bardek, Dajana Milodanović, Marijan Ružman, Robertina Zdjelar, Jadranka Lakuš i Dejan Kutičić.

Što se gradskih vijeća tiče, u Koprivnici je najviše mjesta zauzela SDP-ova koalicija s Mišelom Jakšićem na čelu. Ostalih deset članova su Ivan Pal, Tomislav Babić, Hrvoje Petrić, Željko Šemper, Anica Desnica, Nataša Tetec, Nenad Martinaga, Dragutin Jeđud i Dario Jembrek.

Danijela Glavosek Kovačić - Jedina nezavisna lista za bolju Koprivnicu
Danijela Glavosek Kovačić // Foto: Mario Kos

Od HDZ-ovaca u koprivničko Vijeće ulazi ih tek šest – Krešimir Papac, Goran Kovačić, Sonja Celiščak, Ernest Forjan, Mario Vrbanić i Saša Cestar. Mlada Mreža ovaj je mandat iznjedrila samo jednog vijećnika Ivicu Suvalja, a za svoja mjesta izborile su se još dvije nove opcije. Iz nezavisne liste dolazi nositeljica Danijela Glavosek Kovačić i Krešimir Biršić, dok će uime grupe birača odnosno građanske inicijative u Gradskom vijeću govoriti Antonio Grgić.

Križevačko Gradsko vijeće najvećim će dijelom popunjavati nezavisna lista grupe birača Marija Rajna. Ostalih sedam vijećnika bit će Danijel Šaško, Saša Ružić, Dubravko Picig, Štefica Wolf, Eduard Krmpotić, Ana Končurat i Igor Frbežar

Mario Rajn i lista za Gradsko vijeće

HDZ-ovi vijećnici zauzet će četiri stolice, imenom Mato Devčić, Stjepan Peršin, Neven Jaki te Đuro Klopotan. Isto toliko imena dolazi iz SDP-ove koalicije – Ivan Majdak, Mihaela Kemenović, Marko Katanović i Dejan Pernjak. HDS i Branko Hrg u Križevcima su doživjeli fijasko te u koaliciji s HSLS-om zauzimaju samo tri mjesta. S njim će u klupama Gradskog vijeća sjediti još Ivica Švagelj i Jadranka Stručić. Stavova HSS-a zastupat će samo Marijan Vuković, a Mreže Hrvoje Gužvinec.

Kandidacijska lista grupe birača odnijela je većinu i u Đurđevcu s 11 svojih kandidata u Gradskom vijeću.

Izborni stožer - Za nezavisne - Željko Lacković
Izborni stožer Željka Lackovića // Foto: zanezavisne.hr

Predvodit će ju donedavni gradonačelnik Željko Lacković. Slijedi sadašnji gradonačelnik Hrvoje Janči, zamjenica Kristina Benko Markovica te Marijan Ružman, Dajana Milodanović, Ivan Juričić, Ivan Radoš, Katica Blažok, Zoran Jančijev, Maja Hrvatić Padovan i Danijela Jelušić.

Ostale stranke u Đurđevcu su u značajnoj manjini pa će iz koalicije SDP-a i HSU-a u Vijeću sjediti samo Damir Lacković i Marko Fucak, a iz HDZ-a Hrvoje Parag i Marko Kolarević