Istraživanje

Evo zašto je mali Đurđevac socijalno najosjetljiviji grad u Hrvatskoj

13:58h
0
Foto: Djurdjevac.hr

Đurđevac je za invalidnine u 2014. godini izdvojio jedan posto proračuna. Ovaj mali grad, s proračunom od tek 23,36 milijuna kuna, za invalide je izdvojio 265.342 kuna, što je 32,11 kuna po glavi stanovnika, piše portal gradonačelnik.hr, na temelju vlastitog istraživanja.

Gradonačelnik Željko Lacković je već poznat po štedljivosti jer grad vodi volonterski, a službena putovanja i dnevnice financira o vlastitom trošku.

Ispred Đurđevca, po kriteriju izdvajanja za invalidnine je jedino Zagreb, koji je za invalidnine izdvojio 57,05 kuna po glavi stanovnika, ali 0,59 posto svog proračuna od 7,6 milijardi kuna.

U đurđevačkoj gradskoj upravi objasnili su kako su izdvajanja u ovoj godini bila povećana zbog izgradnje lifta u Poslovnom centru, kojim se osobama s invaliditetom omogućio pristup službama HZZO-a i HZMO-a, te Gradskoj knjižnici.

Željko Lacković kaže da će i ove godine nastaviti takvu prasku te u suradnji s udrugom Mali princ za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, riješiti imovinsko pravne odnose te krenuti u projekt izrade dokumentacije za gradnju nove zgrade za korisnike. 

– Riječ je o staroj kući koju imamo namjeru srušiti i izgraditi novu, a nalazi se u sklopu škole za osobe s intelektualnim poteškoćama. Tako ćemo tim potezom objediniti školske, i sadržaje udruge. U sklopu škole je i kuhinja, a osigurat ćemo i im dnevni boravak – kazuje Lacković.

Najavio je i da žele osnovati stambenu zajedncu za udrugu udomitelja, jer djeca nakon 18-te godine gube pravo na udomitelja, te bi na korištenje dobili kuću, a život u toj zajednici bio bi omogućen i osobama s intelektualnim poteškoćama.

– Uz štedljivost, bitna nam je socijalna osjetljivost prema ranjivim skupinama koje svojim primjerom i aktivnošću drugima daju nadu i primjer  – rekao je Lacković za gradonačelnik.hr

Napomenuo je kako u Đurđevcu, osim gradskog društva koje okuplja invalide, postoji i vrlo aktivna i jaka sportska udruga invalida.

 

čitam...