Prvi koprivnički Photosynth

15:04h
0
photosynth zrinskitrg

081020-photosynth-zrinskitrg-mNakon gotovo dvije godine razvoja, Microsoft je javnosti predstavio Photosynth, softver za spajanje fotografija u 3D okruženje. A da pokažemo da je i Koprivnica u toku, napravili smo prvi koprivnički photosynth – prekrasan Zrinski trg.

Photosynth analizira svaku fotografiju i po nekim zajedničkim značajkama omogućuje spajanje istih u pravo 3D okruženje. Analiziranje fotografija se vrši uz pomoć algoritama posebno razvijenih u tu svrhu. Oni prepoznaju određene detalje u svakoj fotografiji, na primjer kvaku ili ulazna vrata, te ovisno o njihovoj poziciji na fotografiji, mogu odrediti s koje strane da dodaju, to jest, zalijepe novu fotografiju. Takvim „ljepljenjem“ dolazimo do pravih 3D modela određene lokacije.

Pregledavanje i stvaranje 3D modela omogućuje Photosynth softver kojeg se može besplatno preuzeti s Photosynth.net. Softver radi samo na Windows Vista i XP operativnim sustavima. Ta stranica je ujedno i online zajednica, jer je moguće uploadati svoje fotografije i dijeliti s drugima, a ujedno je moguće spajati svoje fotografije s fotografijama drugih korisnika. Registracija na Photosynth.net je potpuno besplatna, a njome dobivate i 20 GB prostora za pohranu svojih datoteka.

Za pregledavanje stvorenih „synthova“ potrebno je instalirati i plug-in za vaš preglednik. Trenutno podržani su Internet Explorer 7 i 8 te Firefox 2 i 3.

Pogledajte photosynth Zrinskog trga a uskoro možete očekivati još synthova iz Koprivnice.