RENESANSNI FESTIVAL – 05. – 06. rujna na koprivničkim gradskim bedemima

13:30h
0
renesansni festival

090804-renesansni-festival-mKoprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočit će Vam Renesansni festival.

Ova turističko- povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl „živih slika” iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima.

Većina sadržaja bit će vezana uz 16. st. kada su i nastale renesanse fortifikacije.

Renesansni festival okuplja oko 500 originalno kostimiranih sudionika od kojih ćemo izdvojiti neke: koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi.

Manifestacija počinje u 11:00 sati u središtu grada od kuda kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojim već „žive” stotine kostimiranih sudionika. Ogroman prostor bedema prekriven je šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, prizor zaista djeluje impozantno. Trajanje manifesatcije je i duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji i eventualno mjesečinom.

Osim u scensnim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vrememena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari, ali i izdanak stoljetne tradicije pivarstva u Koprivnici – pivo PAN.

Dvodnevnu manifestaciju svake godine posjeti na desetke tisuća posjetitelja, a trend je veći iz godine u godinu.

Velika prednost je što je u neposrednoj blizini veliki prostor besplatnog parkinga, a sama lokacija manifestacije je gotovo u centru grada tako da se može razgledati i samo središte grada.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW