Svjetski dan srca u nedjelju će se obilježiti u Koprivnici

20:35h
0

Svjetski dan srca tradicionalno će se obilježiti i u Koprivnici. Udruga kardioloških bolesnika Koprivničko-križevačke županije Srce, Hrvatsko kardiološko društvo i Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara pozvali su građane u nedjelju na središnji koprivnički trg od 10 do 13 sati.

Tamo će se moći porazgovarati s liječnicima kardiolozima, izmjeriti tlak i šećer u krvi, a od više medicinske sestre Ružice Evačić doznajemo kako će se ove godine po prvi puta određivati indeks tjelesne mase mjerenjem opsega trbuha. Usto, ponovno će se promovirati staza srca koja, u duljini od pet kilometara, prolazi od središnjeg trga, kroz Nemčićevu ulicu, pored Autobusnog kolodvora zatim do bolnice i završava ponovno na središnjem trgu.

Stazu su ponovno obilježili bijelim srcima po pješačkim stazama članovi županijske Udruge Srce, a osim srčanim bolesnicima, šetnja tom stazom preporuča se i ostalim građanina jer je kretanje za zdravlje izuzetno važno. A osim pet kilometarske, postoji i kraća staza srca od tri kilometra.

Od medicinske sestre Ružice Evačić doznajemo kako su se i dosadašnje akcije obilježavanja Svjetskog dana srca pokazale uspješnima jer je, primjerice prošle godine, među stotinu osoba, kod 20 otkriven povišeni krvni tlak te su upućeni na liječenje. Organizatori se zato i ovaj puta nadaju uspješnoj akciji.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr