1.8 C
Koprivnica
Srijeda, 29. studenoga 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Ženama u politici daju se mekše teme
Ž

Ne propustite

090304-zene-u-politici-mNa okruglom stolu održanom u ponedjeljak, pod nazivom žene u politici na području Koprivničko – križevačke županije, govorilo se o temama što žene unose u politiku i što je politika bez žena.

Na skupu je pedesetak političarki iz županije govorilo o svojim iskustvima.

– Žene su u politici ravnopravne samo na papiru, a glavni su razlozi zatvorenost muških političara, nepovjerenje pri sastavljanju izbornih lista, ali i strah žena od politike, napomenula je Dušanka Čokić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova županije.

U predstavničkim tijelima županije žene su zastupljene samo 12, 67 posto, a u izvršnim tijelima 11,9 posto. U predstavničkim tijelima Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, političarki ima 31, 03 posto, dok ih je u predstavničkim tijelima općina samo 7,77 posto.

– Zakonska je odredba da na stranačkim listama mora biti 40 posto žena, a odgovornost je na političkim strankama. Zakon će se morati ispoštivati tek u trećem izbornom ciklusu, dakle 2017. godine. Kazne za nepoštivanje zakona su od 20 do 50 tisuća kuna, no europska iskustva pokazuju da stranke radije plaćaju visoke kazne, nego stavljaju žene na liste, istaknula je Gordana Sabol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova.

Sabol je upozorila da na veliki stagnaciju broja zastupnica u Saboru te napomenula da političari koriste žena kao fikuse i daju im da govore samo o lakšim temama.

– Nemam ništa protiv da nas prvo pogledaju, ali neka nas onda i saslušaju, rekla je Štefica Tukša, načelnica općine Gornja Rijeka te je napomenula da nije lako biti majka, kćer, supruga i načelnica u isto vrijeme te da je potrebno puno toga staviti na vagu, ali kad treba i lupiti šakom o stol.

No unatoč slaboj zastupljenosti žena, gradonačelnik Zvonimir Mršić okružen je ljepšim spolom. U Gradskom vijeću 50 je posto žena, a samo ih je u SDP – u devet, dok je muškaraca sedam.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zvona zvone

PROMJENA VREMENA Klimatološka zima donosi nam kišu, snijeg, možda i poledicu

Klimatološka zima je pred vratima, a otvorit će ih joj nova jača promjena vremena. Od četvrtka očekujemo novu obilnu...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti