Istina o drugu Titu

22:29h
0


Srpski pisac Pero Simić, istraživač koji se dva desetljeća bavi likom i djelom druga TITA u svojoj novoj knjizi pod nazivom ‘Tito – fenomen stoljeća’otkriva brojne nepoznanice o dotičnom. Tako između ostalog i događaj na beogradskom Dedinju kad je naredio da se pobiju ratni zarobljenici na Bleiburgu! Tu je usmenu naredbu dobio tadašnji načelnik Trećeg, kontraobavještajnog odjeljenja Ozne, potpukovnik Jefto Šašić! Simić je ovu priču napisao prema svjedočenju iz prve ruke.

Šašić se, naime, uoči raspada bivše Jugoslavije, 1988., povjerio beogradskom prijatelju s kojim pak Simić surađuje više od 30 godina te mu ispričao Šašićevu ispovijest. Prema njoj, Tito je u noći između 9. i 12. svibnja 1945. naredio da mu dovedu Šašića i Simić dalje bilježi:

MARKETING EPODRAVINA.HR


“Druže Maršale, javljam se po vašem naređenju! Raportira potpukovnik Jefto Šašić.”
Na njegovo iznenađenje, Tito ga nije ni pogledao, čak mu se učinilo da ga nije ni čuo. Po tko zna koji put, koračao je od jednog do drugog kraja kabineta. Čas je ubrzavao, čas usporavao korak, a ispod njegovih čizama čula se škripa dvorskog parketa.
Šašić je stajao kao ukopan, desna mu je ruka, zbog salutiranja, dodirivala sljepoočnicu.


Tito je i dalje zamišljeno hodao s kraja na kraj kabineta, ne dajući nikakav znak da zapaža svoga slavonskog potpukovnika. Kad je iz njegovih usta čuo neko mrmljanje, obuzeo ga je strah da Tito možda nije skrenuo s pameti. Strah je već počeo prelaziti u drhtavicu kad je Tito naglo zastao, podigao glavu i gledajući u neku zamišljenu točku progovorio:
– Dali smo im priliku da se predaju i da oni koji nisu okrvavili ruke budu amnestirani! Berlin je pao, a oni nam se ne predaju!
Kao da ga je tek tada zapazio, pogledao je Šašića pravo u oči i u grču progovorio:
– Pobiti!
Šašić je netremice gledao u Tita, a on mu je dižući ruku u smjeru zapada naredio:
– Kreni u Sloveniju i Austriju i prenesi ovu naredbu komandantima naših armija!

Simić zaključuje da je to bio najveći masovni zločin u Europi poslije kapitulacije nacističke Njemačke.

 

P.S. Čitajući knjigu koja osim ovog podatka iznosi niz drugih dokaza o teškim zločinima za koje je izravno odgovoran upravo Tito, sjetio sam se da je na novinarsko pitanje “Tuđman ili Tito?” predsjednik najveće hrvatske opozicijske stranke Zoran Milanović odabrao Tita. Tako da se s pravom pitam tko je ta alternativa aktualnoj vlasti (ma kakva god ona bila) u našoj kratko punoljetnoj zemlji?

čitam...