POBUNA UGOSTITELJA!!!

16:36h
0

Dakle kolege ugostitelji brzo ste se sjetili!Već duže vrijeme svi znamo što će se dogoditi,a vi ste se tek sad sjetili praviti frku dok je voda već došla do grla.Na moju i vašu žalost moram vas sve obavijestiti da smo mi svoje popušili,a to što se vi spremate ići trošiti svoje dragocjeno vrijeme na Markov trg unaprijed je propala stvar.Dobro sam proučio Europske zakone i to što je zakon zbog ustavne tužbe djelomično promijenjen u jednoj pokrajini Njemačke te je izmijenjen u Austriji ne znači ništa nama u Hrvatskoj!Mi smo na izborima pokazali da smo zadovoljni sa vladom i zakonima koje je donesla i provela!To što će pojedinci propasti nikog nije briga jer pobogu ljudi živimo u kapitalizmu!

Mladen Čižmešija kaže da mu je žao što je došlo samo tridesetak ugostitelja !Mladen ,u čemu mi to možemo biti složni?U članku u večernjaku čitam da već kenjate jedni po drugima čija je terasa legalna ,a čija nije ?Navodno bi htjeli skupit sve ugostitelje na hrpu?Baš ste smiješni,ugostiteljima u Dalmaciji se živo fućka za taj zakon kad im terase rade deset mjeseci u godini!

Ljeto ćemo preživjeti,a na jesen- kud koji mili moji!Ako će promet biti loš zatvaram kafić do proljeća dok opet ne prorade terase!

u prilogu članak iz večernjaka!

 

Nezadovoljna učincima Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda, Sekcija ugostitelja koprivničkog Udruženja obrtnika na današnjoj je izvanrednoj sjednici odlučila organizirati mirne prosvjede u kojima namjeravaju udružiti kolege iz cijele Hrvatske.
Pohod na Markov trg
Iako točan datum još nisu dogovorili, vlasnici kafića namjeravaju organizirati pohod na Markov trg kako bi pokušali prisiliti vladajuće da izmijene zakon jer, kako tvrde, sadašnja je situacija alarmantna. Donekle dobro posluju, kažu, oni koji imaju otvorene terase, jer za lijepog vremena na njima se skupi mnogo ljudi, ali se pitaju što će na jesen, kada zahladi.
– Vrijeme je da se ide na ulice. Nitko se neće izboriti za nas ako to ne učinimo sami – čuli su se povici.
Osim prosvjeda, ugostitelji planiraju i zatvaranje kafića na neko vrijeme – par sati ili čak cijeli dan. Na taj način će se, smatraju, i ostali građani pobuniti ako neće imati gdje popiti kavu ili piće.
Kao treće rješenje spominju i podizanje ustavne tužbe po uzoru na Austriju i Njemačku, gdje su se njihovi kolege izborili za mogućnost izbora između pušačkih i nepušačkih kafića. Iako je riječ samo o kafićima površine do 50 metara četvornih, domaći ugostitelji žele da slobodu odabira imaju svi, bez obzira na to o kakvom se lokalu i koje površine radi.
Okupljeni ugostitelji spomenuli su i problem nelegalnih terasa koje rade neki od njihovih kolega kako bi privukli posjetitelje. Upozorili su i da mjerodavni inspektori redovito obilaze teren i provjeravaju jesu li terase upisane da bi se na njih smjelo sjesti i piti.
Ugostitelji su istaknuli kako im je zbog zabrane pušenja promet pao 50, a nekima čak i 90 posto te kažu kako im u ovoj situaciji ne preostaje ništa drugo nego otpustiti radnike.
Najviše su pogođeni oni koji zbog svoga položaja nemaju mogućnost postavljanja terase.
– Moji će radnici sutra raditi zadnji dan. Imam kafić u najmu, u njega sam uložila mnogo novca, a promet mi je pao 90 posto. Ne mogu više plaćati zaposlene te ću od sada sama raditi – rekla je Brankica Remenar, vlasnica lokala koji se nalazi na katu poslovne zgrade, zbog čega na svojoj unutarnjoj terasi ne smije dopustiti pušenje.
Otpustiti ili zatvoriti
Ugostitelji s terasama, pak, bilježe manji pad prometa, ali on ipak iznosi barem 50 posto. Posebno je, kažu, teško kada je loše vrijeme, pa pušače ne mogu smjestiti na terase.
I sam predsjednik Sekcije izjavio je kako će uskoro zatvoriti jedan od svojih kafića jer mu se, zbog velikog smanjenja prometa, više ne isplati poslovati.
Prema nekim podacima koji su izneseni na sjednici, gotovo 15 posto vlasnika sprema se zatvoriti svoje lokale, jer im je promet u posljednja tri tjedna otkako je zakon na snazi toliko pao da im ni otpuštanje radnika ne pomaže u plaćanju računa.
Ugostitelj Mladen Čižmešija izrazio je nezadovoljstvo brojem ugostitelja koji su se odazvali sjednici, jer ih se od 102 skupilo tridesetak.

 

 p.s-al imamo mi pametnog vladeka štimca,taj bu sigurno izmislil toplu vodu!