Podravka – BANKA SA SRCEM,

18:44h
0

Večernji razotkriva pozadinu afere SMS: Pljačka, a ne kredit!

Podravkinih 65 milijuna menadžeri su preko SMS-a prebacili na Maltu da bi za sebe kupili dionice Podravke; Je li Polančec, koji je u Vladu ušao iz Podravke, znao za tajni plan?

17.09.2009 19:30

Afera SMS, koja već danima potresa gospodarske i političke krugove, dobiva nevjerojatan rasplet. Večernji list doznaje iz pouzdanih izvora bliskih Podravci i istrazi kako je kredit od 65 milijuna kuna, koji je koprivnička prehrambena tvrtka dala tvrtki Srđana Mladinića, samo dio većega, tajnog i protuzakonitog plana o preuzimanju Podravkinih dionica novcem same kompanije, i to za račun samog menadžmenta. Prema toj informaciji, riječ je o čistome “pranju” Podravkinih milijuna.

Morali su znati
Pouzdano nam je potvrđeno da 65 milijuna kuna uopće nije bilo namijenjeno Mladiniću nego je taj novac samo “prespavao” na računu njegove tvrtke te je potom prebačen na račun varaždinske financijske grupacije Fime, čija je off-shore kompanija s Malte Fima Ami Ltd. najveći pojedinačni vlasnik Podravke sa 10,64 posto udjela.

Tajni plan
Tajni plan o kojem je riječ poznat je kao projekt Spice (začin), a o njemu je Večernji list pisao u proljeće prošle godine, nakon što smo doznali za tajni sastanak između Darka Marinca, tadašnjeg šefa Podravkine uprave, i Milana Horvata, šefa uprave i suvlasnika Fime. Varaždinska grupacija planirala je steći još 15 posto Podravkina vlasništva i tako se domoći kontrolnog paketa, a spominjao se kreditni aranžman s Meril Linchom, koji bi bio pokriće za kupnju dionica na burzi.

No, tada se nije znalo da se 10,64 posto dionica, koje je Fima kupila na burzi u proljeće 2006. godine, Podravka obvezala otkupiti, kao što se obvezala otkupiti i novih 15 posto, što je zapravo bio zalog da Meril Linch uopće pristane na financiranje projekta Spice.

Politički mig?
Sada je otkriveno da je Podravka Fimi novac uplaćivala posredovanjem Mladinićeva SMS-a. Varaždinska je financijska grupacija za dionice platila oko 200 milijuna kuna. Otkriveno je da je Podravka, putem SMS-a, na njezin račun prebacila 65 milijuna kuna, a istraga bi trebala otkriti kako je namirena razlika.

Sada, kad je Odvjetništvo na tragu sumnjivu tijeku Podravkina novca, otvara se nekoliko pitanja.

Prvo, zašto je Mladinić pristao sudjelovati u tom prljavom poslu? Vjerojatno zato jer je “za nagradu” dobio ekskluzivan ugovor o distribuciji SMS-ovih proizvoda s Podravkom, a spominje se i kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, ovaj put doista za razvoj njegova poslovanja. Drugo, tko je još uz Marinca i Horvata upleten u tu priču?
Je li moguće da za to nije znao baš nitko iz tadašnje Podravkine uprave, pa ni Zdravko Šestak, Miroslav Vitković i Saša Romac, koji sjede i u sadašnjoj upravi? Moguće, ali malo vjerojatno – dokazano je da su morali znati za kredite SMS-u. I treće, je li Podravkin menadžment projekt Spice skrojio na svoju ruku, ili je dobio politički mig?
Svi koji poznaju kako funkcionira koprivnička kompanija reći će da je za taj plan morao znati Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, koji u kabinet Ive Sanadera ulazi 2005. s pozicije člana Podravkine uprave. Je li za njega znao i sam Sanader, diskutabilno je. Sada je sve u rukama Državnoga odvjetništva, koje vodi istragu. Navodno je policija već obavila razgovor s Marincem.

čitam...