Podravka ima 100 000 000 kuna za kvazi menađere a radnike otpuštaju i smanjuju ima prava svakodnevno

07:08h
0

http://www.vecernji.hr/vijesti/upravi-podravke-samo-pet-godina-dionice-vrijedne-100-milijuna-kuna-clanak-5474

 

Tvrtka u krizi, menadžment nije

Upravi Podravke u samo pet godina dionice vrijedne 100 milijuna kuna

Samo u pet godina, od 2004. do 2008., članovi Podravkine uprave preko svojih ruku i bankovnih računa okrenuli su dionice nominalne vrijednosti od oko 100 milijuna kuna!

24.07.2009 17:05
zadnja izmjena: 24.07.2009 17:13

Samo u pet godina, od 2004. do 2008., članovi Podravkine uprave preko svojih ruku i bankovnih računa okrenuli su dionice nominalne vrijednosti od oko 100 milijuna kuna! Riječ je, kako se vidi u godišnjim izvješćima koprivničke prehrambene kompanije, o 324.697 dionica, koje čine impresivnih oko šest posto vlasničkoga udjela u Podravki.

Nove opcije
U tome razdoblju članovi uprave bili su ili još uvijek jesu: Darko Marinac, Željko Đurđina, Dragan Habdija, Dušan Tomašević, Miroslav Vitković, Damir Polančec, Zdravko Šestak, Goran Markulin, Saša Romac, Marin Pucar i Josip Pavlović. Tko se sve od njih obogatio zahvaljujući velikodušnim ugovorima koji su im omogućavali da dionice iz Podravkina trezora kupe po povlaštenim cijenama, pa ih prodaju po tržišnima – i koliko – jučer u Podravki nisu željeli otkriti.

No, kako je stvar funkcionirala zna se još iz slučaja potkraj 2004. godine, kada je Večernji list otkrio da su Marinac, Đurđina i Polančec, tada budući potpredsjednik Vlade, preko noći ukupno zaradili oko tri milijuna kuna.

No, zanimljivo je kako slavina opcijskih dionica u Podravki nije presušila. U godišnjemu izvješću za 2008. piše da su i u toj godini podijeljene opcije za kupnju 36.799 dionica. S onima iz prethodnih godina, menadžere čekaju dionice nominalno vrijedne još oko 27 milijuna kuna.

Dobit u trezor
U Podravki nisu željeli odgovoriti na pitanje tko je sve dobio pravo na povlaštenu kupnju dionica.

– Pripremili smo sustav nagrađivanja menadžmenta koji će biti u dionicama za 2009. godinu. Ovisit će o ostvarenim rezultatima za ovu godinu – bilo je sve što je kazala glasnogovornica Dijana Jendrašinkin.

Čitava lanjska dobit Podravke d.d. od oko devet milijuna kuna tako je namijenjena kupnji trezorskih dionica kako bi se mogao namiriti menadžment.

kupnji trezorskih dionica kako bi se mogao namiriti menadžment.

čitam...