Polančec natjerao Podravku: Tvornici cipela dajte 5 milijuna kuna–I TO NIJE ZNAO

18:53h
0

Kronična amnezija –izgleda da će naš potprecednik ubrzo zaboraviti tko su mu sve kumovi u Koprivnici. Neka opaka bolest, zahvaća samo slojeve koji su napravili teške pizdarije.

 

Nakon SMS-a Darko Marinac je, pod utjecajem potpredsjednika Vlade, novac prehrambene tvrtke dao i tvornici obuće

Polančec natjerao Podravku: Tvornici cipela dajte 5 milijuna kuna

Polančec je u ponedjeljak, dva dana nakon što je izbila “afera SMS”, posjetio Slogu kako bi uvjerio radnike da ipak od njih nije digao ruke.

Podravkin kredit od 65 milijuna kuna Mladinićevoj tvrtki SMS nije jedini loš takav aranžman koji je ta kompanija sklopila 2007. godine.

Večernji list doznaje da je Darko Marinac, i to pod izravnim utjecajem potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, odobrio da se pet milijuna Podravkinih kuna prebaci na račun koprivničke Sloge.

Prehrana i cipele

I dok je SMS barem iz prehrambene branše, kao i Podravka, pa u njegovu kreditiranju ima logike, Sloga se bavi – proizvodnjom cipela.

Marinac je nakon izbijanja “afere SMS” priznao da je napravio loš potez i odstupio iz Podravkina NO-a.

Za kredit Slogi – koji Podravki također nije vraćen, nego je obućarska tvrtka ovih dana završila u stečaju – dobro je znao Zdravko Šestak, sadašnji šef Podravkine uprave.

Šestak ne samo da je znao za taj kredit, nego je i aktivno sudjelovao u Polančecovu planu za spas obućarskog poduzeća od propasti, umjesto da se bavi svojim poslom u prehrambenoj kompaniji.

Također se doznaje da su i Sloga i SMS 2007. godine dobili kredite od državne Hrvatske poštanske banke. Pretpostavlja se da je Polančec i tu imao presudan utjecaj, pa bi trebao snositi posljedice zbog toga što se kao potpredsjednik Vlade bavio spašavanjem privatnih poduzeća i određivanjem tko će im sve pomoći.
U Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) jučer su potvrdili da su kreditirali SMS sa 27 milijuna kuna, uz odgovarajuće instrumente osiguranja.

Prisilna naplata

“Dio obveze SMS je podmirio banci, no zbog kašnjenja u redovnom podmirivanju duga poduzeli smo odgovarajuće korake radi zaštite interesa banke, odnosno krenuli smo u naplatu putem instrumenata osiguranja” – odgovorila je nova uprava HPB-a, potvrđujući i potraživanja prema Slogi.

Polančec je svoj plan za spas obućara iznio 2005. godine.

Ostvario je da se Slogin dug državi pretvori u većinski državni vlasnički udjel, a plan restrukturiranja poduzeća izradio je Šestak, koji uskoro i ulazi u NO tvrtke. U međuvremenu je taj plan propao, a Sloga je u kolovozu otišla u stečaj.

Polančec je u ponedjeljak, dva dana nakon što je izbila “afera SMS”, posjetio Slogu kako bi uvjerio radnike da ipak od njih nije digao ruke.

U prostorijama poduzeća koje je spašavao državnim i Podravkinim novcem ustvrdio je kako nema nikakve veze s kreditom koji je koprivnička kompanija dala splitskoj tvrtki u vlasništvu Srđana Mladinića.