DDC: Varaždinski lov na nemani

15:54h
0
DDC na sajmu

Tragom vijesti da su i na varaždinskoj akumulaciji Drave zamijećene neuobičajene pojave plovećih oblika, DDC-ovci (Drava Dokumentacijski Centar) odlučili su se za kratku istraživačku misiju i mogući lov, sumnjajući na aktivnosti svojih dravskih nemani. Organizirana je plovidbena ekipa koja je svu potrebnu opremu brzo i učinkovito transportirala u Varaždin, na početak akumulacijskog jezera nizvodne hidroelektrane Čakovec. Gumenjak je spušten u vodu na uređenoj rampi za pristup Dravi ispod željezničkog mosta, a u neposrednoj blizini nove varaždinske sportske dvorane – Arene. Domaćin DDC-u bio je poznavatelj Drave i iskusan turistički djelatnik Borislav Šimenc, nekad rukovoditelj TZ varaždinske županije, a danas direktor 14. sajma lova, ribolova, prirode i turizma koji će se održati u Varaždinu od 2-4.10.2009. po prvi put na novoj lokaciji, baš u Areni.

MARKETING EPODRAVINA.HR

DDC “Nakon razmjene kratkih uputa o ponašanju u mogućem susretu s dravskom nemani, opremljeni svom sigurnosnom opremom, lagano smo zaplovili varaždinskim jezerom, pažljivo osmatrajući okolinu. Samo je jezero nalik na more, dugačko preko 7,5 km, a široko 1,6 km. Iako je čitava lijeva strana dolaznog kanala i akumulacije načičkana vikendicama i ribičima skoro do polovine duljine, desna obala sve je pustija što se ide nizvodnije. Na toj, praznoj desnoj obali, pronašli smo nakupine stabala različitih veličina koje su bile dobrano zabijene u dno, a to su tragovi djelovanja karakteristični za dravske nemani. Oprezno smo ih oplovili, ali se po starosti vidjelo da su tu već neko vrijeme. Pretpostavili smo da su tu još i prije zadnjeg velikog vodenog vala koji je bio početkom 8. mjeseca. Vjerojatno su i nemani, zaigrane visinom Drave, uspjele uploviti u varaždinsko jezero, preroniti ga i vratiti se se nizvodno na svoje prirodno stanište Drave i Mure u koprivničkoj Podravini. Tada su vjerojatno i zamijećene od strane nekih ribiča.”

“Gospodin Šimenc je bio oduševljen samom plovidbom i prepoznatim tragovima nemani, a usputni razgovor o predstojećoj turističkoj ponudi na jesenskom sajmu u Varaždinu nametnuo se sam po sebi kao tema kad smo se mirno ljuljuškali na sredini jezera obasjani jakim kolovoškim suncem. Bio je zadovoljan i načinom našeg opreznog lova, kao i dravskom kapom koju ima svaki lovac na dravske nemani. “

DDC-ovci su tijekom lova upoznali akvatorij varaždinskog jezera, prilaz pristupnoj rampi za spuštanje čamaca u Dravu, pronašli vjerojatne tragove nemani, i kroz razgovor s gospodinom Šimencom, dobili ohrabrenje za prezentaciju i promociju svojih aktivnosti na slijedećem Sajmu.

čitam...