PREISPITAO SLOBODU GOVORA

Facebook briše lažne vijesti o 5G mrežama, WhatsApp uveo ograničenja

S krizom ili bez nje i dalje ostaje na snazi pitanje učinkovitog načina kontrole sadržaja na društvenim mrežama.

10:16h
0
Ilustracija // Foto: twenty20.com

Facebook je dugo odolijevao pozivima da svoju platformu iščisti od teorija urote i zavjere po pitanju 5G mreža. Pozivali su se na slobodu govora. No, nakon što su nedavno u Velikoj Britaniji zapaljeni stupovi i mobilne bazne stanice te maltretirani inženjeri koji se trude osigurati svima internetsku infrastrukturu, u Facebooku su promijenili mišljenje.

U Facebooku tako traje akcija uklanjanja lažnih vijesti o 5G mrežama, posebice onih koje 5G dovode u vezu s pandemijom koronavirusa. Facebook je bio prisiljen preispitati ‘slobodu govora’ koja im se prelila u fizički svijet u obliku vandalizma i nasilja.

Inače, postoje dokazi, piše The Telegraph, da je zavjera oko 5G mreža započela kao ruska dezinformacijska kampanja, s tim da su se prvi postovi koji povezuju s koronavirusom pojavili na društvenim mrežama još u siječnju.

Teorija o kojoj se trenutačno radi jest nova, ali kriza fake newsa ili širenja lažnih vijesti u svim oblicima ponovno u fokus stavlja stari problem, odnosno moderiranje i odgovornost društvenih platformi. Od antivaksera do masovnih napada na škole, zapravo je malo teorija zavjere koje su i ostale isključivo u online prostoru. 

Facebook je i na svojoj chat platformi WhatsApp, krenuo s moderiranjem lažnih vijesti u vezi s koronavirusom. Sada paze na broj dijeljenja jer je primijećeno da se uz šaljive i ironične memeove dijele obilato i lažne vijesti, odnosno samo prosljeđuju. Tako je moguće sada proslijediti meme tek na jednu adresu.

Usto, tu su i Instagram i Facebook priče koje je teško očistiti od lažnih vijesti uguranih u neki domaći uradak.

S krizom ili bez nje i dalje ostaje na snazi pitanje učinkovitog načina kontrole sadržaja na društvenim mrežama.

 

čitam...