Jesenski upisni rok

Fakulteti u Hrvatskoj ostali poluprazni, Tomiša ipak zadovoljan situacijom u Koprivnici: Najatraktivnije smo sveučilište u Hrvatskoj

Ukupno se na drugi, jesenski rok prijavilo 7924 kandidata, pri čemu je njih 5211 ostvarilo pravo upisa. U konačnici, prazno je ostalo 11251 mjesto.

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Točno sedam dana prošlo je otkako su objavljene rang-liste jesenskog roka za upis na visoka učilišta za akademsku godinu 2019./2020.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je kako je nakon ljetnog roka ukupno ostalo 16.462 praznih, upisnih mjesta, što je povećanje od 20 posto u odnosu na jesenski rok prošle godine. Ukupno se na drugi, jesenski rok prijavilo 7924 kandidata, pri čemu je njih 5211 ostvarilo pravo upisa. U konačnici, prazno je ostalo 11251 mjesto.

Isti izvor navodi kako su najpoželjniji studijski programi bili Radiološka tehnologija (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), Medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku) i Rani i predškolski odgoj i obrazovanje (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Mnoštvo je komentara napisano, mišljenja izrečeno o tome što takve brojke pokazuju. S prorektorom Sveučilišnog centra Koprivnica, Marijom Tomišom, provjerili smo kakvo je stanje na Sveučilištu u Koprivnici.

Sveučilište Sjever
Mario Tomiša // Foto: Ivan Brkić

– Važno je razlikovati redovite i izvanredne upisne kvote. Jedni ne plaćaju i na teret su Ministarstva znanosti i obrazovanja, a drugi plaćaju. Kada govorimo koliko je mjesta ostalo, važno je znati da se, o čemu se govori na nacionalnoj razini, misli na redovite kvote. Izvanredne svako sveučilište može samostalno propisati – započeo je Tomiša.

Valja podsjetiti koje studijske programe Koprivnica i Sveučilište Sjever nude. Dakle, to su: Medijski dizajn, Novinarstvo, Poslovanje i menadžment, Prehrambena tehnologija Tehnička i gospodarska politika od preddiplomskih, zatim Medijski dizajn, Novinarstvo, Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša Održiva mobilnost i logika od diplomskih te Mediji i komunikacija kao jedini poslijediplomski, tj. doktorski program.

– Mi smo gotovo sve popunili, ostalo je možda koje mjesto. Prošle godine sve smo kvote popunili na prvome roku, dok je ove u Varaždinu i Koprivnici ostalo ukupno 78 slobodnih, redovitih mjesta – tvrdi prorektor.

– Ostalo je samo iz razloga što mnogi maturanti nisu položili maturu. U Koprivnici je možda ostalo koje mjesto, ali mogu reći da sam vrlo zadovoljan upisima. Rađa se manje djece, time je i razreda manje, a i stotine tisuća ljudi je otišlo. Okolnosti su izazovnije nego ikada – kaže.

Povukao je, potom, Tomiša paralelu sa spomenutim brojkama na razini cijele Hrvatske.

– Uvijek može bolje, trudimo se biti atraktivniji. U odnosu na ostale visokoškolske ustanove, imamo razloga biti zadovoljni. Prošle, a i ove godine najatraktivnije smo sveučilište u Hrvatskoj, po svim pokazateljima – zaključio je.