MOŽDA NAĆI NEKI DRUGI ISPUŠNI VENTIL?

Fenomen u bolnicama: Od pojave koronavirusa nikad veći broj trovanja alkoholom

Oni koji su završili zbog trovanja alkoholom u bolnici, zbog svoje nesmotrenosti uzimaju i krevete ljudima koji su oboljeli od korone  ili imaju druga hitna stanja, zaključila je.

12:45h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Prošlu nedjelju, kada je broj zaraženih koronavirusom rapidno rastao i kada je Zagreb pogodio potres, zagrebačka  bolnica Sestara Milosrdnica u Vinogradskoj je zabilježila veliki broj onih koji su u nju stigli zbog alkoholiziranosti, piše 24sata.

Već prvi dan nakon zatvaranja kafića bilo je najviše hospitaliziranih u jednom danu, njih čak 17 očito je “popilo previše čašica”. Ali, te su se brojke nastavile održavati i povećavati i  tijekom prošlog vikenda.

Dodatni apel stiže iz nacionalnog Kriznog stožera, a upućen je onima koji misle da s najbližim prijateljima mogu „popiti koju“ i podružiti se zatvorenim ili na otvorenom. Ako se te mjere budu kršile, moguća je dodatna zabrana kretanja i ograničavanje na najviše dvije osobe u grupi, što je kao mjeru na  stolu najavio Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Nakon zatvaranja kafića, događa se fenomen koji nismo mogli predvidjeti, da imamo u bolnicama enormno veliki broj pijanih ljudi. Ljudi se druže na privatnim zabavama, više obitelji su zajedno ili se druže i na kartanju po kućama i stanovima. To je potpuno kontraproduktivno, u suprotnosti sa svime što radimo i protiv čega se borimo. Apeliramo na sve da se ne druže. Znam da je to teško, svi smo mi socijalna bića, ali nikada nismo imali ovakav problem s virusom. Molim vas, ljudi, moramo svesti socijalne kontakte na nulu u borbi protiv širenja zaraze – rekla je Maja Bujević Grba, za portal 24sata, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu i članica  Stožera civilne zaštite.

Oni koji su završili zbog trovanja alkoholom u bolnici, zbog svoje nesmotrenosti uzimaju i krevete ljudima koji su oboljeli od korone  ili imaju druga hitna stanja, zaključila je.