iz dalekog kutka

Ferdinandovčan Tomislav Hodić iz Irske: Hrvatska je ozbiljnije shvatila situaciju, dućani su i tu poharani, zabranjena su okupljanja

Maski i dezinfekcijskih sredstava za ruke već više od dva tjedna nema nigdje. Smatra da su svi bili ležerni kad je virus krenuo i sad su se trgnuli. Kaže da je pročitao prognozu kako će do kraja tjedna biti 1500 zaraženih, a Hrvatska i Irska imaju sličan broj stanovnika.

20:51h
0

Irska je do danas navečer zabilježila 904 osobe zaražene koronavirusom. Četiri su preminule od posljedica bolesti. Da Hrvatska puno ozbiljnije od Irske shvaća ovaj slučaj pandemije rekao nam je Tomislav Hodić, mladić iz Ferdinandovca koji već dvije godine radi u Irskoj. Mjesto njegova stanovanja trenutno je Limerick, grad udaljen dvjestotinjak kilometara jugozapadno od Dublina.


– Dućani su opustošeni još prošlog vikenda kad je počeo rasti broj zaraženih, nije bilo WC papira, kruha, tjestenine i gotovih jela. Išao sam u trgovinu ujutro, ali sam mogao tek poslije devet sati jer do tada mogu samo stariji od 65 godina. To je dobro za njih. Inače su već dva tjedna zatvorene sve škole i vrtići, a nakon par dana zatvorili su i teretane, kina i slično. Od 16. ožujka zatvoreni su i kafići. Zabranjena su javna okupljanja. U shopping centru koji je nedaleko mene neki dućani uopće ne rade, dok drugi rade bez problema – upoznaje nas Tomislav.

Maski i dezinfekcijskih sredstava za ruke već više od dva tjedna nema nigdje. Smatra da su svi bili ležerni kad je virus krenuo i sad su se trgnuli. Kaže da je pročitao prognozu kako će do kraja tjedna biti 1500 zaraženih, a Hrvatska i Irska imaju sličan broj stanovnika. No, Irci nemaju konferencija za javnost kao Hrvatska koja ima po dva puta na dan. 

– Restorani rade, ali negdje možeš uzeti samo za van. Ne može se unutra, samo se može naručiti. Izvješen je službeni plakat koji je neki dan prepravljen i sad piše da se treba držati razmak od jednog metra između osoba. Dućani su po podu oblijepljeni s crvenim trakama koje signaliziraju razmak i drže se toga. U javnom prijevozu karta se još uvijek bez problema plaća kod vozača koji normalno uzima novac. Nije kao kod nas u Hrvatskoj gdje se više ne može do vozača. Nisam primjetio da su ljudi ovdje nešto posebno napeti, ali svi normalno o tome razgovaraju. Da ne kupuju toliko puno po trgovinama ne bih baš mogao reći da je neka panika – kaže on.

Na posao svi idu normalno osim ovih iz kafića i restorana koji su zatvoreni. To jutro kada smo razgovarali s njim dobio je poruku od šefa da ne dolazi na posao jer ne znaju što da naprave. Tomislav inače radi u jednom laboratoriju koji radi testiranja, pretežito za građevinske tvrtke. Kaže kako ne znaju jel’ da ih puste doma ili nešto treće. I oni čekaju odluku Vlade. Sigurno je tek da će ova pandemija potrajati i da svi jedva čekamo kraj, neovisno o kojem se kraju Europe radi.

čitam...