Ferenčina: Mogu obećati samo da će igrači dati maksimum i drastično promijeniti odnos prema igri

19:35h
0
110315-ferencina

Roy Ferenčina predstavljen je u utorak kao novi trener Slavena Belupa nakon što ga je Uprava kluba jednoglasno izabrala na sastanku u ponedjeljak navečer.

Riječ je o bivšem igraču i kapetanu Slavena, koji je uvijek davao maksimum na terenu, a u nastupnom govoru najavio je da će isto tražiti i od svojih igrača.

MARKETING EPODRAVINA.HR

– Želio bih se na početku zahvaliti gospodinu Petkoviću, koji je uložio znatan trud, pokušao je sve što je mogao, a na kraju je korektno podnio ostavku jer smatra da netko drugi treba doći i pokušati pokrenuti stvari te napraviti sve da se spasimo od ispadanja, jer smo se našli u opasnoj zoni – rekao je tehnički direktor Slavena Belupa Robert Kerovec, koji je vodio izvanrednu konferenciju za novinare.

– Ferenčinu svi znate, dugogodišnji je igrač, kapetan, odigrao je 172 prvoligaške utakmice za Slaven i postigao 11 golova. Borac bez mane, osoba koja voli ovaj klub, na terenu je uvijek davao 150 posto. Bez obzira što je iz Zagreba, možemo ga smatrati našim članom i domaćim trenerom i to je prevagnulo u izboru. Meni osobno i nama svima drago je što je on tu – dodao je Kerovec.

Ferenčina je dogovorio suradnju do kraja sljedeće sezone, a u radu će mu pomagati dosadašnji pomoćni trener Pavo Crnac i trener vratara Branko Bali.

– Drago mi je čuti te komplimente, ali od starih zasluga se ne živi, moramo gledati sadašnjost i budućnost i svakim danom se dokazivati, a možemo se dokazivati samo rezultatima. Zna se da Slaven trenutno na tablici loše stoji, realnost je da će se voditi borba za opstanak, neće biti lako, toga svi moramo biti svjesni. Međutim, ja vjerujem u sebe, vjerujem u svoje dečke, svoje igrače, jer mi imamo kvalitetu. Sve su to iskusni igrači koji su već godinama u prvoj ligi i normalno da od njih očekujem da izbore opstanak, a u narednoj sezoni, nakon priprema i dodatne selekcije, može se računati i na viši plasman – rekao je Roy Ferenčina.

Ostaviti srce na terenu

Slaže se kako ova momčad vrijedi više nego što je to pokazala kroz igre i rezultate.

– Ovog trenutka mi sigurno imamo igrače za plasman među prvih četiri ili pet klubova, ne treba od toga bježati niti si raditi nikakav alibi. Na njima je da pokažu da su oni ti, i da mogu izgurati sezonu do kraja. Trener prije mene je bio Mile Petković, radi se o dobrom treneru i dobrom čovjeku koji je tu ostavio veliki trag. Možda je došlo do zasićenja, on je sam dao ostavku, i ja mu se također zahvaljujem što je tako postupio, jer je tako najbolje za klub. Svi moramo gledati što je najbolje za klub.

Od igrača se u svakom slučaju očekuje mnogo više.

– Uvijek sam govorio, i kad sam bio igrač, i sad kad sam trener, da su igrači najveći krivci za rezultate, ili su najviše zaslužni kad dođe do uspjeha. Oni su ti proizvođači na terenu, oni su prvi koji odlučuju o rezultatu. Normalno da je moja zadaća da ih pokrenem, da oni daju svoj maksimum. Želim da moji igrači shvaćaju nogomet kao što sam shvaćao ja i moji bivši suigrači Pavo Crnac, Pero Bošnjak i ostali, dakle da ostave srce na terenu, govorim nogometnim rječnikom, da oznoje dobro Slavenov dres i da daju sto posto svojih mogućnosti. Ako ćemo u tome uspjeti, onda se uopće ne bojim za budućnost kluba.

Obratio se novi trener i brojnim medijskim djelatnicima koji su poodili pressicu u Plavom salonu Gradskog stadiona u Koprivnici.

– Drago mi vas je sve vidjeti, drago mi je što sam došao u klub i grad u kojem sam proveo puno godina i najljepše igračke dane, i uvijek se rado vraćam u Koprivnicu. Zahvaljujem svim medijima koji su me podržali, ali i ubuduće nam treba podrška. Moramo pokrenuti koprivničku javnost i navijače da nas dođu bodriti. Teško je sad obećati pobjede i velike igre, ja mogu samo obećati da će igrači dati svoj maksimum i da ćemo drastično promijeniti odnos prema igri.

Igrači se moraju ponašati kao profesionalci

Koliko poznajete momčad?

– Znam dobro te dečke, gledao sam i zadnjih pet-šest utakmica. Normalno je da ću kroz treninge još bolje upoznavati momčad, no koliko sam do sad vidio, radi se o dobrim pojedincima, samo ih treba sve staviti u kolektiv, da zajednički razmišljaju, i da žele napraviti dobar rezultat. Nema puno vremena, teško je u kratkom roku napraviti veliki preokret. Žao mi je što nisam prošao pripreme da igrači prije prihvate moj način razmišljanja. No, što je, tu je, svakim danom kroz puno razgovora s igračima i dobrim radom na treninzima možemo postići napredak, nadam se i bolje rezultate.

110315-pressSa svojim momčadima većinom sam igrao ofenzivni nogomet, tako želim igrati i sa Slavenom. E sad, da li ćemo mi to biti u stanju, to će pokazati utakmice. Već u subotu čeka nas dobra, poletna i rastrčana mlada ekipa Varaždina. Domaćini su na svom terenu, treba ih respektirati.

Hoćete li stati na kraj nesportskom ponašanju dijela igrača izvan terena?

– Kako i na terenu, disciplina mora postojati i izvan njega. Ipak su igrači javne osobe i moraju se tako ponašati, moraju biti potpuni profesionalci. Za svaki kiks će svatko od igrača morati odgovarati, a ako će kiks biti teži, onda će morati otići iz kluba.

Hoćete li u motiviranju momčadi koristiti i bejzbolsku palicu, kao u Lokomotivi?

– Udario sam jednom palicom po ploči uoči jedne utakmice, ali samo zato da motiviram ekipu da igrači pruže stopostotni angažman. Dečki koji su tad bili moji igrači taj su potez popratili pljeskom, ja nikoga nisam napao niti sam razbijao po svlačionici kako se pisalo. Mislim da ovoj momčadi takve stvari ne trebaju, sve se može riješiti razgovorom. Igrači su dobro plaćeni i nema potrebe za nekom posebnom motivacijom. Oni prije svega moraju misliti na sebe, na svoju osobnu motivaciju. Mislim da su spremni i da će to i pokazati.

Kerovec: Izvanredno stanje

Na kraju se novinarima opet obratio tehnički direktor Kerovec.

– Ovim porazom u subotu u klubu je uvedeno izvanredno stanje. Mijenja se niz stvari. Uprava je sve obveze korektno ispunila prema igračima, a sad kad smo u borbi za opstanak svaki od njih treba „poginuti” i zaraditi svoju plaću. A kad sezona završi, vidjet ćemo tko će kakav ugovor imati. Oni se sad bore za svoju egzistenciju, nadam se da su svjesni situacije – kazao je Kerovec, koji je izvijestio i o odluci Uprave kojom će se kazniti igrači za loše rezultate.

– Kazne su uvjetne. Neće svi biti isto kažnjeni, već u postotku, to još moramo razraditi, a sve će si moći vratiti u ovih devet utakmica, ovisno o rezultatima koje će momčad postići – objasnio je Kerovec.

čitam...