Glazbena poslastica

Fest Jazza na koprivnički trg dovodi najveće hrvatske i svjetske jazz glazbenike

15:06h
0
Fest Jazza // Foto: Mario Kos

Želja nam je da ta dva dana sve odiše jazzom i cijeli grad s tim živi, rekao je Marin Hraščanec, član organizacijskog tima.

Eminentna glazbena imena iz svijeta jazza dolaze u Koprivnicu 8. i 9 srpnja, za vrijeme trajanja Međunarodne glazbene manifestacije Fest Jazza Koprivnica.

Već nakon prve godine održavanja i 1500 posjetitelja u dva dana, ovo je događanje postalo poznata i priznata manifestacija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

– Želja nam je da ta dva dana sve odiše jazzom i cijeli grad s tim živi – rekao je Marin Hraščanec, član organizacijskog tima iz Jazz kluba Koprivnica.

Napomenuo je da ovo događanje za glazbene sladokusce žele razviti, ne samo kao manifestaciju, već i kao brend.

– Koprivnica to doista zaslužuje, ne samo jer već 19 godina radimo taj program, nego ne postoji ni jedan ozbiljan jazz glazbenik koji nije više puta svirao u Koprivnici – napomenuo je Hraščanec te dodao kako se nada da će uspjeti stvoriti financijsku bazu za ostvarenje ideje.

Organizatori festivala // Foto: Mario Kos
Organizatori festivala // Foto: Mario Kos

Bogat program, u sklopu kojega na koprivnički trg dovode najveće hrvatske i europske jazz glazbenike, najavila je Helena Hraščanec, tajnica Jazz kluba Koprivnica i voditeljica projekta.

– Na Zrinskom trgu ugostit ćemo devet glazbenih sastava iz osam europskih zemalja i to Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Nizozemske, Italije, Portugala, Španjolske i Austrije. Osim koncerata, održat će se projekcije u kinu Velebit, dnevni glazbeni programi, edukacije pod mentorskim vodstvom glazbenih stručnjaka, Festivalska noć i još mnogo toga – najavila je ona.

Službeno otvaranje festivala je u petak, 8. srpnja, u 19 sati na Zrinskom trgu, a slijedi ‘melem za uši’, nastup švedskog trubača multiinstrumentalista Lasse Lindgrena sa svojim internacionalnim sastavom Lasse Lindgren Big Constelation.

Publici će se predstaviti i hrvatski jazz saksofonist, klarinetist, flautist i skladatelj Miro Kadoić sa svojim sastavom. Iz Nizozemske pak dolazi sastav portugalskog bubnjara Marca Santosa.

Festivalska noć ne prestaje na trgu, već se program nastavlja u MMC Koogli, u nesputanom i improviziranom nastupu mađarskog sastava Ivan Tiborcz Tria.

U subotu će od jutarnjih sati gradom odjekivati zvuci Puhačkog orkestra iz Virja.

Večernji program započinje svirkom Gradske glazbe Samobor, najstarije glazbe u Hrvatskoj. U nastavku večeri gostuje Zvjezdan Ružić Sextet, ovogodišnji dobitnik nagrade Porin. Braća Markov iz Ukrajine dolaze sa projektom u kojem sviraju s upsješnim glazbenicima. Na samom kraju, dolazi grupa Chui, uspješan mladi jazz sastav na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Ulaz na sve sadržaje, koje nikako ne smijete propustiti, je besplatan.

Domaća snaga, saksofonist Vojkan Jocić, koji će zasvirati zajedno s Lasse Lindgrenom i grupom Chui, napomenuo je da u Koprivnicu dolaze vrsni, svjetski poznati glazbenici s bogatim iskustvom i mnoštvom priznanja.

– Nadam se da će ovaj festival prerasti u nešto veliko i značajno za Koprivnicu i Hrvatsku – rekao je on.

A za one koji ne mogu čekati, uvod u festival počinje već danas, u petak, na najavnom koncertu festivala Alderomania trio & Ricardo Luque, koji će se održati na terasi Le Petit Cafe-a na Zrinskom trgu u Koprivnici s početkom u 21 sat.

Detaljan program pogledajte na službenoj stranici festivala.