Hartmann i partneri za najmlađe

Festival Jaje razveselit će mališane, mlade i cijele obitelji ovim maštovitim predstavama, pogledajte što nas čeka tijekom vikenda

Tijekom vikenda, odnosno od petka do nedjelje, prikazat će se četiri predstave, Bijeli jelen, Muka malog vuka, Zašuti i Solo For 2. Sve se, osim Zašuti koja će biti na pozornici Domoljuba, održavaju u Domu mladih.

17:30h
0

Sutra počinje treće izdanje kazališnog festivala za djecu i mlade Jaje, koji donosi četiri predstave u kojima će moći uživati cijele obitelji, a posebice oni najmlađi.

Održava se od 13. do 15. listopada, povodom obilježavanja Svjetskog dana jaja, uz organizaciju tvrtke Hartmann, suorganizaciju i podršku kazališta Oberon, Grada Koprivnice, Komunalca, danskog veleposlanstva, Samite i drugih sponzora.

Tijekom vikenda, odnosno od petka do nedjelje, prikazat će se četiri predstave, Bijeli jelen, Muka malog vuka, Zašuti i Solo For 2. Sve se, osim Zašuti koja će biti na pozornici Domoljuba, održavaju u Domu mladih.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a ovdje vam donosimo kratke opise kako biste lakše odlučili da želite doći na baš sve.

Predstave - kazališni festival za djecu i mlade JajeBIJELI JELEN, Dom mladih, petak, 17.15

Vladimir Nazor / Tamara Kučinović

Što je životinjsko u čovjeku, a što ljudsko u životinjama? Koliko smo uistinu slobodni i koliko možemo „naučiti“ od životinja o slobodi i življenju uopće? Pitanja su to na koja želi odgovoriti predstava „Bijeli jelen“ rađena po motivima jedne od najljepših bajki Vladimira Nazora, a da se pri tom ne ulazi u banalno moraliziranje, već u kazališno istraživanje. Iz toga je proizašla ideja da se životinjski svijet od ljudskog razlikuje na fizičkoj i unutarnjoj (emotivnoj) razini.

Predstava “Bijeli jelen” pokušat će približiti slobodu kretanja kod životinja i pomoći nam da s njima suosjećamo i od njih uzmemo sve potrebno da budemo dio ovog planeta. Iz vizure jedne djevojčice koja je u šumi našla svoju sigurnu zonu, pokušat ćemo odgovoriti na pitanja: „Kakav je životinjski jezik? Kako životinje komuniciraju? Imaju li emocije? Imaju li slobodu izbora?“.

Djevojčica Anka sigurnost i slobodu pronalazi u šumi, šuma ju odgaja i sa šumom se na kraju mora rastati. Šuma je metafora njezinog djetinjstva i djetinjstva uopće. Anka življenjem u šumi stječe znanja i vještine od životinja. U kazališnom smislu, ona svladava nešto što čovjek ne može, postaje „divlje dijete“. No, svako dijete mora odrasti i otići iz sigurnog gnijezda, a sa sobom ponijeti tek ono emotivno i slobodno osjećanje šume. Ona kreira svog bijelog jelena, metaforu djetinjstva i nevinosti i na kraju se mora s njime rastati, postati djevojka i vratiti se u ljudski svijet.

Predstave - kazališni festival za djecu i mlade JajeMUKA MALOG VUKA, Dom mladih, subota, 11.oo

Renato Baretić, Davor Šunk i Bruno Margetić

Kako nam ne bi bilo previše dosadno u životu, na putu do ostvarenja naših malih i velikihželja uvijek nailazimo na razna iskušenja. Vučko tako putem susreće tri vepra, staru Crvenkapicu, sedam kozoroga i jednu ovcu. Svi su oni redom ljuti na Vučka jer su njegovi preci u njihovim životima odigrali ružne uloge. Vučko ipak skupi hrabrosti i zamoli ih da mu udjele povjerenje. Obećaje im da on nikada neće postati zvijer i da se o njemu neće pisati, ni pričati jezive priče. No, hoće li moći održati obećanje?

Predstava je namjenjena djeci vrtićke dobi.

SOLO FOR 2 / SOLO ZA 2, Dom mladih, nedjelja, 11.00

THEATERGRUPPE BATIDA, DANSKA

Dirigent je spreman i čeka. Koncert samo što nije počeo. Ali jedan za drugim članovi orkestra “Sedam slatkih magičnih” zovu ga i otkazuju dolazak. Jedini koji se pojavljuje je najlošiji glazbenik iz orkestra, kojeg zanimaju samo nogomet i hrana. Prijeti katastrofa.

Ipak, njih dvojica na kraju zaključuju da imaju više zajedničkog nešto što su mogli i zamisliti, a ishod je neočekivana pjesma iz malog sela Libovich.

Predstava je namijenjena djeci od 4 godine naviše, a traje 45 minuta. Jezik nije prepreka za gledanje, jer se gotovo potpuno oslanja na gestikulaciju i muziku.

Danska kazališna skupina ‘Theatergruppe Batida’ u potpunosti je posvećena dječjem kazališnom stvaralaštvu, iako povremeno prirede i poneku kazališnu predstavu za odrasla. Jedinstven način pripovjedanja, koji se temelji na glazbi i gestikulacijskoj interakciji s publikom cijenjen je i izvan granica Danske, te je ova popularna skupina sa svojim predstavama gostovala u više od 40 zemalja svijeta.

Predstave - kazališni festival za djecu i mlade JajeZAŠUTI, Domoljub, subota, 17.00

Jan Sobrie, Raven Ruell

Zašuti je nagrađivani i igrani tekst flamanskih autora Jana Sobriea i Ravena Ruella.
Govori o Demienu kojem je dijagnosticiran  ADHS, dijete s impulzivnim ponašanjem, hiperaktivno, s tendencijom da sklizne u svijet fantazije.Inteligentno dijete koji svoj potencijal u školi mora graditi na medikamentima.
U svojim fantazijama on je nepobjediv i hrabar heroj kojem nitko nije ravan.
U stvarnosti je žrtva nasilja.

Kod Rebecce-Becki javljaju se  smetnje pri učenju jer u školi ne uspijeva
dati onaj rezultat koji se od nje očekuje, a niti je posebno motivirana..
Becki u obitelji ima manju potporu nego ostalo dvoje djece, materijalno joj ništa ne nedostaje, osim pažnje i ljubavi koju dobiva jedino kad donese dobre ocjene.
Francois ima smetnje u ponašanju prema drugima. U svom okruženju on je spreman  na nasilje  i njega se treba čuvati. Njegov  život je iskočio iz tračnica odlaskom njegove majke. Francois je maknut iz 6 škola prije ove u koju ide, škarama je razrezao učenika po licu.

Ovo troje djece ne odgovara ni jednoj normi, oni traže priznanje i svoje mjesto u društvu, ali to im biva uskraćeno.
Razočarani su odraslima koji ih ne shvaćaju ozbiljno. Njih troje vode borbu za preživljavanje. Zajedno se pokušavaju obraniti od mobinga roditelja.
Sklapaju pakt prijateljstva i postaju “BFF” – najbolji prijetalji koji se zaklinju na prijateljstvo i vjernost – do kraja života.

Predstava je namjenjena djeci osmoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

čitam...